Patrik Laine taustoitti ratkaisuaan – ”Putki kulkee nyt täällä”

Patrik Laine pelaa Winnipeg Jetsissa-

Patrik Laine pelaa Winnipeg Jetsissa. (Kuva AOP)

Patrik Laine päätti jatkaa uraansa Winnipeg Jetsin paidassa. Seurakaverikseen Laine on saanut 18-vuotiaan Ville Heinolan, joka yllättäen mahtui Jetsin NHL-miehistöön.

JÄÄKIEKKO Kesän ja syksyn Patrik Laine -keskustelua hallitsi spekuloiminen pelaajan jatkosopimuksesta, mutta kaikessa hiljaisuudessa Laine itse teki tinkimättömästi töitä ja onnistuneet pohjat uudelle NHL-kaudelle.

Neuvottelut venyivät niin pitkiksi, että Laineelta jäi Winnipeg Jetsin harjoitusleiri väliin, ja kausidebyytti tuli vasta ensimmäisessä virallisessa NHL-ottelussa. Hyvävauhtinen ja nälkäinen olemus kertoo paljon.

– Kesä meni juuri niin kuin piti. Viitisen kuukautta ehdin treenata ennen kuin tänne (Pohjois-Amerikkaan) tulin. Aika paljon kerkesin kaikkea tekemään. Pitkä ja ehjä kesä, hyvä kokonaisuudessaan, Laine kertoo.

– Aika samoilla kaavoilla ja samoilla eväillä menin kuin muinakin kesinä. Ehkä vähän aikaisemmin menin jäälle. Putki kulkee nyt täällä. Siitä tietää, että jotain on tehty oikein kesällä.

Perjantaina Jets nousi 5-4-vierasvoittoon New Jersey Devilsistä, vaikka oli ollut jo maalein 0-4 tappiolla. Varsinaisella peliajalla takaa-ajon kruunasi 4-4-tasoitusmaali. Maaliin johtaneessa vaihdossa saatiin näyte ”uudesta”, kokonaisvaltaisemmasta Patrik Laineesta. Hän rakensi peliä, kaivoi kulmissa, kävi maskimiehenä – ja lopulta kädet nousivat kohti kattoa Ville Heinolan puolustajaparin Neal Pionkin tehtyä tasoituksen.

Heti ottelun jälkeen tunnelma Jetsin pukukopissa oli odotetun vapautunut. Tähtihyökkääjä Laine (0+1) kertoi reippaana voittomaalikilpailuun päättyneen kamppailun käänteistä.

– Vaikka tilanne oli 0-4, emme huonosti pelanneet. Ei vaan mennyt sisään, ja sitten kaveri sai tehtyä, Laine sanoi kylmää pullovettä hörppien.

– Vähän sisuunnuttiin erätauolla, ja saatiin tärkeä 1-4-maali toisen erän loppuun. En tiedä, lopettiko kaveri vähän pelaamisen, mutta en mä meiltäkään mitään pois ota. Ihan huikea loppukiri. Hyvin jaksaa. Oli back-to-back -pelit (ottelut perättäisinä päivinä) ja molemmissa tuli sellaiset 20 minuuttia peliaikaa. Vielä näytti jatkoajallakin jaksavan.

Kahden ottelun jälkeen Jetsillä on tilillään voitto ja tappio. Laine luisteli molemmat ottelut kakkosketjussa Andrew Coppin ja Kyle Connorin kanssa.

– Alkuun oli ketjulla niin kuin koko joukkueella tahmeata, mutta pikkuhiljaa saatiin juonesta kiinni. Ruvettiin olemaan vähän ilkeämpiä. Käytiin vahvemmin puolustajien kimppuun ja saatiin riistoja. Sitten saatiin hyvin pyöritettyä hyökkäyspäässä. Pari isoa maalia, joten hyvä ilta.

– Yksi syöttöpiste sinne tai tänne ei niin paljon merkitse. Tärkeämpää, että omassa pelissä oli paljon hyviä juttuja.

Eurooppalaisen 18-vuotiaan puolustajan on vaikea nousta heti vastuunkantajaksi NHL-joukkueessa. Sellaista temppua kuitenkin valmistelee Ville Heinola. Vaikka Heinolalla on kokemusta miesten peleistä vähän, Winnipeg Jetsin harjoitusleirillä hän vakuutti ja sai paikan pelaavaan kokoonpanoon. Puolustaja debytoi torstaina vieraissa New York Rangersia vastaan, ja heti perjantaina hän oli tositoimissa New Jersey Devilsin hallissa.

– Kun harjoituspelit menivät hyvin, aloin ajatella, että nyt on sauma. Ei minulle tietenkään kerrottu kuin päivää ennen, että olen joukkueessa. Sitten, kun viimeiset pudotukset tehtiin, vasta varmasti tiesin, että olen mukana, Heinola kertoo.

– En kyllä odottanut tällaista alkua kaudelle. Rehellisesti sanottuna en edes alun perin odottanut, että pääsisin joukkueeseen. Ensimmäinen peli meni hyvin. Toinen meni vielä paremmin, kun oli jo enemmän itseluottamusta.

Winnipegin alakerrassa Heinola on pelannut lähinnä Neal Pionkin puolustajaparina. Suomalainen on saanut vastuuta ylivoimapelissäkin, ja peliaika on kivunnut yli 20 minuuttiin. Heinola pystyy rauhalliseen pelaamiseen ja pärjää kohtuullisesti fyysisissäkin tilanteissa, vaikka varsi on vielä verrattain heppoinen.

– Täällä ei voi pitää kiekkoa samalla tavalla kuin Suomessa. On paljon vähemmän aikaa tehdä ratkaisuja, ja kiekkoa pitää toimittaa eteenpäin.

– Vauhti, tila ja aika ovat ne asiat, jotka tekevät täällä pelaamisesta niin erilaista. Jos nyt menisi Liigaan, tuntuisi varmaan, että on enemmän tilaa ja aikaa tehdä päätöksiä.

Heinola on ilmeisen onnellinen päästyään pelaamaan samaan joukkueeseen Patrik Laineen kanssa, eikä hän tyytyväisyyttään peittele.

– Hän on ollut ihan mahtava! Meillä on ollut hauskaa, kun vielä ollaan samassa huoneessa hotellissa. Hän on auttanut minua paljon ja tulee auttamaan jatkossakin varmasti, uskoo Heinola.

Laineeltakin toki kehut nuorelle joukkuetoverille irtoavat.

– Huikea pelimies, todella ennakkoluulottomasti vetää, kehuu Laine.

Haastattelut Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Lue myös: Kaapo Kakko debytoi NHL:ssä – ”Jotain se Lainekin siellä huuteli, mutta en kunnolla kuullut mitä!”

Kommentoi Facebookissa