Pekka ja pätkäpuheenjohtajuus – murskaluvuilla valittu Haavisto luotsaa vihreät vaaleihin

Emma Kari ehti vielä viimeisimpänä kieltäytyä ehdokkuudesta, Pekka Haavisto valittiin puheenjohtajaksi murskaluvuin.

Emma Kari ehti vielä viimeisimpänä kieltäytyä ehdokkuudesta, Pekka Haavisto valittiin odotetusti puheenjohtajaksi. (Kuva AOP)

Pekka Haavisto toimi vihreiden puheenjohtajana edellisen kerran 25 vuotta sitten.

VIHREÄT Kun vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti jättävänsä paikkansa uupumuksensa johdosta, käytiin kohusta toiseen kulkevassa ja kannatusalamäessä luisuvassa puolueessa erikoinen vaalikamppailu.

Ainoastaan kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ilmoittautui kisaan, muuten yksi toisensa jälkeen ilmoitti kieltäytyvänsä mahdollisesta kunniasta. Vahvana ehdokkaana pidetty entinen puheenjohtaja Ville Niinistö yllätti ilmoittamalla jäävänsä pois myös eduskunnasta.

Kahdeksan kieltäytyneen jälkeen jäljelle jäi enää yksi kokenut puoluepoliitikko, vihreiden puheenjohtajana vuosina 1993–1995 toiminut Pekka Haavisto. Puoluevaltuuskunnan äänestyksessä kansanedustaja Haavisto sai odotetusti murskavoiton, lukemat olivat 40–1. Outi Alanko-Kahiluoto osallistui kokoukseen videoyhteyden välityksellä Japanista.

Kuusikymppinen Haavisto ei tuo mukanaan tuulahdusta tulevaisuudesta, mutta on tuttu kasvo suomalaisille presidentinvaaleihin osallistumisensa johdosta. Hän tuskin aiheuttaa toiminnallaan skandaaleja, joita vihreillä on ollut riittävästi.

– Tilanne on poikkeuksellinen, Pekka Haavisto myönsi puhuessaan Pikkuparlamentissa.

Kyseessä on pätkäpuheenjohtajuus, sillä Pekka Haaviston tehtävä on luotsata puolue kevään 2019 eduskunta- ja eurovaaleihin, kesällä vihreät valitsevat uuden puheenjohtajan. Haavisto toivoo, että sote saataisiin valmiiksi tällä vaalikaudella, mutta ei kuitenkaan halua enää maakuntavaaleja lisäämään urakkaansa.

Tiedotustilaisuudessa Pekka Haavisto kertoi vaalitavoitteena olevan, että vihreät menisi kaikissa vaalipiireissä eteenpäin. Eduskuntavaaleissa tähtäin on kasvattaa kansanedustajien määrää.

– Erinomainen tulos olisi se, että olisimme kolmen suurimman puolueen joukossa.

Lue myös: Myös Ville Niinistö jää pois vihreiden puheenjohtajakisasta – ei asetu ehdokkaaksi edes eduskuntavaaleissa

Kommentoi Facebookissa