Pelaako Venäjä MM-jääkiekkoa Suomessa? – kova päätös tulossa maanantaina

Leijonat ja Venäjä kaukalossa Karjala-turnauksessa (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Leijonat ja Venäjä kaukalossa Karjala-turnauksessa. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Venäjä saatetaan sulkea jääkiekon MM-kisoista. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto järjestää maanantaina hätäkokouksen.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF järjestää maanantaina hätäkokouksen Venäjän Ukrainassa aloittamiin sotatoimiin liittyen. Asialistalla lienee Venäjän osallistuminen tämän vuoden miesten MM-turnaukseen sekä Venäjälle myönnettyjen 2023 nuorten ja miesten MM-kisojen kohtalo.

IIHF julkaisi perjantaina Ukrainan tilanteesta lyhyen tiedotteen. Siinä IIHF ilmoitti selkeästi tukensa Ukrainalle.
Tiedotteessa luki seuraavaa:

”Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on surullinen ja syvästi huolissaan Ukrainan viimeaikaisista tapahtumista. IIHF ja sen neuvosto tuomitsevat sotilaallisen voimankäytön ja vaativat diplomaattisten keinojen käyttöä konfliktien ratkaisemiseksi. Ajatuksemme ovat Ukrainan ihmisten ja ukrainalaisen jääkiekkoperheen ympärillä.”

”Koska IIHF:llä on huolenpitovelvollisuus kaikista mestaruuskilpailuihin osallistuvistaan, tarkastelee IIHF:n hallitus tämän konfliktin vaikutuksia tapahtumiimme. Kokous on kutsuttu koolle maanantaina myöhään iltapäivällä 28. helmikuuta.”

IIHF on viime vuosina kulkenut vahvasti Venäjän talutusnuorassa pitkälti sen takia, että järjestön puheenjohtajana toimineella sveitsiläisellä Rene Faselilla on ollut vahvoja kytköksiä Venäjälle. Fasel bongattiin jopa itsensä Vladimir Putinin virkaanastujaistilaisuudesta 2018.

Itsestään pellen tehneen Faselin kausi päättyi viime syksynä. Hän oli jo kärsinyt arvovaltatappion, kun IIHF veti MM-kisat pois Valko-Venäjältä siitäkin huolimatta, vaikka Fasel kävi Minskissä halailemassa Ukrainan sodassa Putinin apupoikana toimivaa Valko-Venäjän itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa.

Ukrainan sodan myötä mitataan IIHF:n uskottavuutta. Perjantain tiedotteessa Ukrainalle osoitettu selkeä tuki osoittaa, että muutosta on havaittavissa. Uusi puheenjohtaja Luc Tardif ja varapuheenjohtaja Petr Briza eivät ole riippuvaisia Venäjästä, vaikka viime vuosin IIHF on saanut Venäjältä merkittävästi sponsoritukea.

Hyvin todennäköisesti MM-kisat otetaan Venäjältä pois. Mutta Venäjän sulkeminen MM-kisoista ei ole yhtä varmaa.

Mikäli Venäjä saa pelata jääkiekon MM-kisoja toukokuussa Helsingissä ja Tampereella, on se selkeä merkki jääkiekon kattojärjestön munattomuudesta. Valtaosa IIHF:n jäsenistä vastustaa Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Asiassa voi auttaa, että IIHF:n sponsorit tuskin tykkäävät, jos Venäjä kaikesta huolimatta saa osallistua MM-jääkiekkoon. Sponsorit auttoivat jo siinä, ettei viime vuoden MM-kisoja järjestetty Valko-Venäjällä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonien olympiavoittajien kultariemu vaihtui Venäjällä suureen häpeään

Kommentoi Facebookissa