Perinteikäs SaPKo konkurssiin – SM-liigakin voi katsoa itseään peiliin

Kuva Fotolia

Savonlinnan Pallokerhon konkurssi on seurausta ennen kaikkea suljetusta SM-liigasta.

JÄÄKIEKKO Kesäkuussa kuultiin ikäviä uutisia, kun perinteinen jääkiekkoseura Savonlinnan Pallokerho ilmoitti konkurssistaan. Mestiksessä pelaavan SaPKon kohtalo ei ikävä kyllä tullut yllätyksenä. Onhan seuran talousvaikeuksista oli uutisoitu jo pidemmän aikaa.

Perinteisen SaPKon konkurssin voidaan katsoa olevan seurausta vuonna 2020 alkaneesta koronaviruspandemiasta. Mutta pelkästään koronan syyttäminen olisi turhankin helppo tie.

Suurin ongelma on itse sarjajärjestelmä ja Mestis. Suljettu sarja ei kiinnosta riittävästi ihmisiä edes niin sanotuissa jääkiekkokaupungeissa, joihin Savonlinnan eittämättä kuuluu. SaPKo ei haaveillut Liiga-paikasta, mutta koko sarjalle suljettu malli on hyvin turmiollinen.

Jos sarjassa pelaisi aidosti SM-liigaan tähtääviä joukkueita, olisi joukkueisiin panostaminenkin tietysti ihan toisenlaista. Tämä toisi myös muille paikkakunnille laadukkaita ja mielenkiintoisia joukkueita.

1990-luvun puolivälissä ja loppupuolella Savonlinnassa ei tarvinnut harmitella pieniä yleisömääriä, kun Talvisaloon luisteli vaikkapa Juhani Tammisen valmentama Oulun Kärpät tai vuosia aiemmin naapurikaupungin SaiPa. Molemmat edellä mainitut nousivat sittemmin SM-liigaan ja panostus joukkueisiin näkyi jo divariaikoina, joka loi tietysti koko sarjan ylle suurta mielenkiintoa.

Tätä nykyä Mestis on erästä entistä Mestis-pelaajaa lainaten ”ammattilaissimulaattori”. Ilkeästi voisi sanoa, että erittäin laadukas harrastesarja, joka erehdyttävästi muistuttaa ihan oikeiden jääkiekkoammattilaisten touhua.

Koronan jälkeen SaPKon yleisömäärät romahtivat, joten selvää on, että viheliäisellä taudilla oli suurikin rooli surkeasti päättyneessä Savonlinnan edustuskiekkoilun tarinassa. Totuus on kuitenkin se, ettei koronaa voi pelkästään asiasta syyttää, eikä liioin kotiin jääneitä katsojia. Kun tuote ei ole riittävän kiinnostava, ei sitä käy kovin moni katsomassa.

Suomalaiseen jääkiekkoon SaPKo jättää aukon. Perinteinen Pallokerho on kasvattanut lukuisia pelaajia ylemmille tasoille ja seura on ollut Savonlinnalle myös merkittävä brändi.

Olisi sääli, jos Savonlinnan edustuskiekkoilu katoaisi lopullisesti kartalta, mutta SaPKon soisi myöhemmin palaavan mielenkiintoisempaan Mestikseen, kun sen aika viimein on. Avoimeen sarjaan, missä unelmat jostain suuremmasta ovat sentään olemassa, vaikka eivät aina niin realistisia olisikaan.

Teksti Ville Hirvonen

Lue myös: Suomen jääkiekon ”tuntemattomat sankarit” – Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen

Kommentoi Facebookissa