Perinteiset joulutervehdykset saapuivat Mäntyniemeen – luomukuusi, jouluhauki ja karjalanpiirakoita

Suomen Lucia Anna-Kajsa Edström ja kuorolaiset Julia Wik, Jasmin Kulla, Katarina Krokfors, Charlotta Palm, Lisa Theman ja Kia Jaatinen esittivät laulutervehdyksen presidenttiparille Mäntyniemessä.

Suomen Lucia Anna-Kajsa Edström ja kuorolaiset Julia Wik, Jasmin Kulla, Katarina Krokfors, Charlotta Palm, Lisa Theman ja Kia Jaatinen esittivät laulutervehdyksen presidenttiparille Mäntyniemessä. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti totesi joulun tulleen kun Lucia-neito esitti kuoron kanssa laulutervehdyksen.

PRESIDENTTI Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ottivat vastaan joulutervehdyksiä Mäntyniemessä tänään.

Lucia-kiertueeseen kuuluu lähes 100 vierailua esimerkiksi sairaaloissa ja vanhainkodeissa, ja valtakunnallisen Lucia-keräyksen tuotto käytetään heikossa asemassa olevien lapsiperheiden auttamiseen ja tukemiseen.

– Nyt on joulu tullut, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kun Suomen Lucia Anna-Kajsa Edström ja hänen kuoronsa olivat esittäneet laulutervehdyksestä.

Lucia-neidon jälkeen Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piiri toi joulukukan. Tänä vuonna se oli adventtikranssi, jonka värimaailma oli Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi sinivalkoinen.

Suomen kansalliskukkaa kieloa lukuun ottamatta kaikki materiaali oli kotimaista – kranssissa näkyi kuusta, mäntyä ja puolukkaa lähimetsästä Espoosta sekä kotimaista jouluruusua, tulppaania, hyasinttia ja ruusua.

”Nopeat toimenpiteet eivät enää riitä”

Eläinsuojelu- ja luonnonsuojelujärjestöt toivat presidenttiparille kasviskorin. Kaksikielisissä tervehdyssanoissa Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen ja Natur och Miljön puheenjohtaja Andrea Weckman kiinnittivät huomion siihen, miten suomalainen luonto on noussut juhlavuonna tärkeäksi teemaksi ja suomalaisia on kutsuttu monella tapaa luontoon.

He myös kiittivät presidenttiparia tärkeästä roolista luonnonarvojen esiin tuomisessa.

– Nyt eivät riitä nopeat toimenpiteet, vaan nyt tarvitsemme äärettömän nopeita toimenpiteitä, presidentti Niinistö jatkoi.

Järjestyksessä kuudes kasviskori oli täytetty muun muassa luomukoivunmahlalla, ruusujuuriuutteella, marjajauheilla, seitanpaistiaineksella, piparkakkuraakasuklaalla ja  kehäkukkarasvalla. Mäntyniemen lintuja muistettiin vegaanisella siemen-pähkinä-marjakakulla ja Lennu-koiraa pellavaöljyllä.

Lennu ei kuitenkaan ollut itse paikalla.

– Hänellä on vaalirauha, presidentti Niinistö vitsaili.

Kranssin luovuttivat Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piirin puheenjohtaja Charlotta Widén sekä Minna Penttala, Tarmo Noormets, Leila Alamiekkaoja, Sirje Varm ja Helena Rasinen.
Kranssin luovuttivat Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piirin puheenjohtaja Charlotta Widén sekä Minna Penttala, Tarmo Noormets, Leila Alamiekkaoja, Sirje Varm ja Helena Rasinen. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Kuusenluovutus yli 50 vuotta jatkunut perinne

Metsäylioppilaat toivat Mäntyniemeen komean luomukuusen KuusiSaarisilta Grangårdin tilalta Nurmijärveltä. Kuusi oli istutettu vuonna 2001. Samalla he luovuttivat perinteisen kauralyhteen, jonka Lars ja Kristiina Nummelin ovat toimittaneet Gård-Marttilan tilalta Kauvatsalta jo 23 kertaa.

Tänä vuonna Metsäylioppilaat antoivat presidenttiparille myös metsäkuusen taimen, joka symboloi uutta elämää ja Suomen itsenäisyyden uutta vuosisataa.

Metsäylioppilaat ry on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan metsätieteitä opiskelevien, eli forstien ainejärjestö. Ensimmäinen joulukuusi luovutettiin tiettävästi jo vuonna 1963 presidentti Urho Kekkoselle.

Myös joulukinkun luovutuksella on pitkät perinteet. Maataloustuottajain Vehmaan yhdistys ry luovutti ensimmäinen joulukinkun presidentti Martti Ahtisaarelle vuonna 1997 ja siitä lähtien kinkku on luovutettu joka vuosi presidenttiparille.

Yhdistys on vuonna 1919 perustettu maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien paikallinen etujärjestö. Yli viidennes työvoimasta Vehmaalla saa toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta ja erityisesti sikataloutta harjoittavia on Vehmaalla runsaasti. Kuntalaiset ovatkin valinneet sian Vehmaan nimikkoeläimeksi.

Perinteinen hauki ja piiraat joulupöytään

Jouluhauen luovutus ulottuu aina 1700-luvulle, jolloin korppoolaiset veivät jouluhauen kuninkaalle. Perinteeseen palattiin 200 vuoden tauon jälkeen presidentti Mauno Koiviston aikana, mutta haukea ei ole luovutettu joka vuosi.

Kulttuurin monitoimiyhdistys Korpo Kulturgille antoi jouluhauen presidenttiparille kuudetta kertaa. Kalastaja Klas Mattsson Jurmon saaresta pyydysti hauen Etelä-Korppoon Jurmon saaren edustalla verkoilla matalassa lahdessa.

Aamupäivän päätteeksi Karjalan Liitto toi presidenttiparille karjalaisia piiraita. Piirakoiden luovutus tasavallan presidentille alkoi presidentti Ahtisaaren kaudella. Karjalan Liitto on karjalaisen kulttuurin harrastus- ja kansalaisjärjestö, joka karjalaisen kulttuurin esillä pitoon, säilyttämiseen ja uudistamiseen.

– Karjalan siirtolaiset toivat aivan uutta yhdessäolon kulttuuria. Karjalainen kulttuuri on voimissaan ja välittää erityisluonnettaan, presidentti Niinistö sanoi kiittäessään tervehdyksestä.

Korissa oli samana aamuna paistettuja lanttusupikkaita, riisi- ja perunapiirakoita, metsäsienillä täytettyjä vatruskoita ja siikakurniekkaa.

– Siinä kävi niin, että tämän myötä kaikki toiveet laihtumisesta joulun alla ovat haihtuneet, presidentti Niinistö naurahti katsoessaan korin sisältöä.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa