Peugeot lähtee mukaan autonomiseen ajamiseen

Autonomisia Peugeoteja enteilevä Instinct-niminen tutkielma tuotiin julkisuuteen.

Autonomisia Peugeoteja enteilevä Instinct-niminen tutkielma tuotiin julkisuuteen. (Kuva Peugeot)

Genevessä esiteltävä Instinct-konsepti antaa asiasta jo esimakua.

AUTOT Autonominen ajaminen tuntuu nyt olevan kaikkien huulilla, ja esimerkiksi Mercedes sekä Volkswagen ovat jo esittäneet omia arvioitaan täysin itsenäisesti kulkevien autojen aikataulusta. Kaikissa tilanteissa ihmiskuskien kykyjä vastaavat autot tarkoittavat autonomisen ajamisen viitostasoa, ja sille päästään saksalaismerkkien mukaan noin vuonna 2025.

Nyt myös Peugeot on liittymässä tähän kisaan, ja ranskalaisetkin ovat samoilla linjoilla täysin itsenäisen ajamisen aikataulusta. Merkin strategiasta vastaava johtaja Aude Brille kertoi tämän brittiläiselle Autocarille ja vahvisti samalla, että autonomiset autot tehdään samoille perusrakenteille kuin tavallisemmatkin Pösöt.

Nämä lausunnot saatiin kuulla ranskalaismerkin upouuden konseptiauton lanseeraustilaisuudessa. Autonomisia Peugeoteja enteilevä Instinct-niminen tutkielma tuotiin julkisuuteen jo muutama päivä ennen Geneven autonäyttelyä, jossa se esitellään suurelle yleisölle. Peugeotin konseptien muotoilusta vastaava Matthias Hossann kertoi heti kärkeen, että vastaavaa tuotantomallia ei ole suunnitteilla. Tästä huolimatta ranskalaiset eivät halunneet tehdä pyörien päällä liikkuvaa ufoa, vaan tarkoituksena oli luoda auto, joka toimisi myös arkielämässä.

Tutkielman iso maski on 3D-tulostettu, ja etuvaloihin on integroitu kameratekniikkaa.
Tutkielman iso maski on 3D-tulostettu, ja etuvaloihin on integroitu kameratekniikkaa. (Kuva Peugeot)

Niinpä Instinct on nelipaikkainen, ja sen sisätilat ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin hatchback-korisessa 308:ssa. Konseptissa on yritetty säilyttää myös perinteinen ajamisen ilo autonomisesta tekniikasta huolimatta, minkä vuoksi kuski voi edelleen tarttua itse rattiin.

Itsenäistä ajamista varten käytössä on kaksi moodia, eli Soft ja Sharp. Pehmeässä moodissa Instinct tarjoaa mukavaa kyytiä, jolloin matkustajat voivat ottaa vaikkapa nokoset tai lukea kirjaa. Autonomisen ajamisen toista ääripäätä edustavassa Sharpissa konsepti liikkuu puolestaan erityisen dynaamisesti, ja virtuaaliseksi kuskiksi saa valittua vaikkapa ralliässä Sébastien Loebin.

Perinteisempää ajamista varten tarjolla on myös kaksi asetusta, eli Relax ja Boost. Jälkimmäinen mahdollistaa sporttisemman kokemuksen ratin takana, ja ohjauspyörä katoaa jälleen kojelaudan sisään autonomiseen tilaan siirryttäessä. Ohjaamo on muutenkin suunniteltu itsenäistä ajamista silmälläpitäen, ja siksi erilaisia näyttöjä riittää. Ratin takana piilee mm. nopeuden ja akkujen tilan kertova holografinen ruutu, ja keskikonsolissa sekä etumatkustajallakin on omat näyttönsä.

Ohjaamo on suunniteltu itsenäistä ajamista silmälläpitäen, ja siksi erilaisia näyttöjä riittää.
Ohjaamo on suunniteltu itsenäistä ajamista silmälläpitäen, ja siksi erilaisia näyttöjä riittää. (Kuva Peugeot)

Konseptissa on panostettu myös esineiden internetin hyödyntämiseen, ja niinpä auton moottorin käynnistäminen voi samalla napsauttaa kotioven lukkoon. Instinctiä vauhdittaa 300-heppainen pistokehybridivoimalinja, ja auton aerodynamiikkaan on panostettu oikein urakalla. Erilaiset aktiiviset spoilerit ja konseptin korin läpi virtaava ilma kertovat sitä, että asia on ollut lähellä suunnittelijoiden sydäntä.

Tutkielman iso maski on 3D-tulostettu, ja etuvaloihin on integroitu kameratekniikkaa. Uusi keulailme ja ajoavustinten vaatimien kameroiden sijoittaminen valoihin nähtäneen pian Peugeotin tuotantoautoissakin, kun taas autonomisen ajamisen seuraavaa tasoa saadaan odotella vuoden 2020 tienoille.

Kommentoi Facebookissa