Pihapeleillä yllättävä hintalappu – joka viides on saanut autoonsa urheiluun liittyvän vaurion

On hyvä varmistaa, että pihapelien ympäristö on turvallinen. (Kuvituskuva Fotolia)

Yleisimpiä vahingon aiheuttajia ovat suosikkilajit jalkapallo ja jääkiekko.

VAHINGOT Pihapelit ovat mukavaa yhteistä ajanvietettä, mutta on hyvä muistaa varmistaa, että peliympäristö on turvallinen. Oman pihan urheiluturnauksilla voi nimittäin olla odottamaton hinta pelivälineen kolahtaessa auton pelti- tai lasipintoihin.

Vahinkokorjaamo Autoklinikka kysyi suomalaisilta autoilijoilta, onko heidän autoihinsa tullut vaurioita pihapelien tai muiden urheilutilanteiden yhteydessä. Tutkimustuloksista selviää, että joka viides autoilija on saanut autoonsa urheiluun liittyvän vaurion.

Tutkimustulosten perusteella autoilijoista 21,5 prosenttia on saanut joskus autoonsa vaurion pihapelien tai muiden urheilutilanteiden yhteydessä. Suurin osa näistä vaurioista on peltiin syntyneitä lommoja tai kolhuja, mutta joukossa on myös lasivaurioita. Noin 12 prosenttia vaurion saaneista on kärsinyt sekä tuulilasi- että peltivaurioista urheilun seurauksena.

Yleisin autovaurioiden aiheuttaja on jalkapallo, jonka nimeää lähes 42 prosenttia autovaurioita saaneista. Toiseksi yleisin vahinkoihin liittyvä urheilulaji on jääkiekko, jonka nimeää lähes 22 prosenttia autovaurioita saaneista. Perässä seuraavat pesäpallo 11,6 prosenttia, potkulautailu 9,3 prosenttia, rullalautailu 6,9 prosenttia ja muut lajit 25 prosenttia.

Mailan, pallon tai muun pelivälineen aiheuttamat autovauriot eivät kuitenkaan välttämättä ole kalliita hoitaa kuntoon.

– Esimerkiksi jalkapallon kaltaisen pelivälineen osuminen auton peltiin voi aiheuttaa lommon, mutta samalla se jättää hyvin todennäköisesti maalipinnan ehyeksi. Apu on PDR-menetelmä, jossa lommo oikaistaan pellin takapuolelta erikoistyökaluilla ilman tarvetta maalaukselle, Pentti Oksanen Autoklinikalta toteaa.

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 21.–25. huhtikuuta. Kyselyyn vastasi verkossa 1 006 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lue myös: Automerkkien päätyminen ilkivallan kohteeksi vaihtelee – eniten vahingoitetaan saksalaismerkkejä

Kommentoi Facebookissa