Pirkkalassa hymyillään, Pietarsaaressa murjotetaan – näissä kunnissa ovat tyytyväisimmät asukkaat!

Asukkailta kysyttiin palveluihin kohdistuvia odotuksia, kunnan suositteluhalukkuutta sekä miten lähellä , täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on.

Asukkailta kysyttiin palveluihin kohdistuvia odotuksia, kunnan suositteluhalukkuutta sekä miten lähellä täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on. (Kuva Fotolia)

Seinäjoki nousi suurten kaupunkien kärkeen, Tampere on edelleen viiden suurimman ykkönen.

KUNTATYYTYVÄISYYS Suomen tyytyväisimmät asukkaat löytyvät Pirkkalasta ja Kauniaisista. Seinäjoki nousi suurten kaupunkien kärkeen, mutta Tampere on edelleen viiden suurimman kaupungin ykkönen. Näin kertoo EPSI Ratingin vuosittain tehtävä tutkimus suomalaisten tyytyväisyydestä asuinkuntiinsa. Tyytyväisyysindeksi tuotetaan asteikolla 0–100, jossa 75 tarkoittaa jo hyvää tasoa.

Tutkimukseen haastateltiin viime vuoden lopulla 10 263 suomalaista, joilta kysyttiin palveluihin kohdistuvia odotuksia ja niiden täyttymistä, kunnan suositteluhalukkuutta sekä vastaajan mielipidettä siitä, miten lähellä kuvitteellista, täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on.

Edellisen vuoden voittajakunta Lempäälä jäi Pirkkalasta ja Kauniaisista jälkeen, mutta myös sen tulos 75,1 oli edelleen korkea. Kaiken kaikkiaan parhaiden kuntien saamat arviot ovat erinomaisia. Keskiarvo on peräti 69,4 jonka yläpuolelle ylsi lähes puolet kaikista arvioiduista 75 kunnasta.

– Tulokset näyttävät jälleen sen, että suurten kaupunkien lähellä olevissa pienemmissä kunnissa ihmiset ovat kaikkein tyytyväisimpiä. Kyse on ehkä ihmisen kokoisesta mittakaavasta, ehkä palveluista, mutta varmasti kaupungin läheisyydelläkin on asian kanssa tekemistä, toteaa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta tuleva kuntatutkija, HT Jenni Airaksinen.

Maakuntien keskuskaupungeista ainoastaan Seinäjoki on kymmenen parhaan joukossa, vaikka siellä on toteutettu kuntaliitoksia.

– Tätä voi pitää erinomaisena tuloksena. Tampere pitää suurimpien kaupunkien ykkössijaa, mikä on ollut nähtävissä monissa muissakin vetovoimaa mittaavissa kyselyissä, Airaksinen jatkaa.

Kysely listasi paremmuusjärjestykseen kunnat kokoluokan ja asukastyytyväisyyden mukaan.
Kysely listasi paremmuusjärjestykseen kunnat kokoluokan ja asukastyytyväisyyden mukaan. (Kaavio EPSI Rating)

Viimeisiksi jäivät Raasepori 57,9 pisteellä ja Pietarsaari 56,1 pisteellä. Eniten parannusta edelliseen vuoteen saavutti Ylöjärvi, joka onnistui parantamaan asukastyytyväisyyttään peräti 9,2 pistettä ja on nyt sijalla 33. Turun lähikunnat ovat yleisesti menestyneet hyvin viime vuosina, kunnista on päässyt top 10 joukkoon peräti neljä eli Naantali, Kaarina, Lieto ja Raisio.

Seinäjoen tulos nousi edellisestä vuodesta peräti 7,7 pistettä ja oli paras suurten kaupunkien joukossa.  Tampere on jo kolmatta vuotta peräkkäin viiden suurimman kaupungin – Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu – ykkönen mutta Espoo ja Helsinki lähestyvät sitä.

Kolme suurinta kaupunkia ovat Suomen keskiarvoa korkeammalla, Oulu ja Vantaa ovat jääneet hieman keskiarvon alle. Suurimmista viidestä kaupungista ainoastaan Espoo on onnistunut parantamaan asukastyytyväisyyttään viime vuodesta.

Pääkaupunkiseudun kunnat Vantaata lukuun ottamatta ylittävät Suomen keskiarvon asukastyytyväisyydessä. Vantaa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut alle Suomen keskiarvon, poikkeuksena vuoden 2015 tulos. Vuonna 2016 kuitenkin Vantaan keskiarvo on laskenut suhteessa Suomen keskiarvoon ja alittaa sen nyt 1,4 indeksipisteellä.

Viiden suurimman kaupungin joukossa Tampereelta löytyvät tyytyväisimmät alle 30-vuotiaat ja toisaalta myös 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Seuraavaksi molemmissa ikäluokissa sijoittuu Espoo. Muissa suurimmissa viidessä kaupungissa tyytyväisyys ikäluokkien välillä vaikuttaisi olevan suhteellisen tasainen.

Noin joka kolmas suomalainen olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa. Suositteluhalukkuudessa on kuitenkin laaja hajonta. Kaunaisia olisi valmis suosittelemaan jopa noin 79 prosenttia vastanneista, kun esimerkiksi vähiten suosittelijoita löytyy Kurikasta, jossa vain noin 11 prosenttia vastanneista olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa.

Kommentoi Facebookissa