Pohjoisimpaan Lappiin satoi jo ensilumi – lisää räntä- ja lumisadetta on odotettavissa

Kelikamerakuva tieltä numero 4 Inarin Petsikosta.

Kelikamerakuva tieltä numero 4 Inarin Petsikosta. (Kuva Traffic Management Finland)

Myös muualla maassa on epävakaista, mutta sateet tulevat Ilmatieteen laitoksen mukaan vetenä.

ENSILUMI Lapin pohjoisosiin on satanut aamun aikana ensilumi. Utsjoella Kevon havaintoasemalla mitattiin klo 9.00 aamulla lumensyvyydeksi 2 cm. Lapissa tavanomainen ajankohta ensilumelle on syys-lokakuun vaihde, etelässä sitä saadaan odotella selvästi pidempään.

Lisää räntä- ja lumisadetta on odotettavissa huomiseen saakka. Muuallakin maassa on epävakaista, mutta sateet tulevat Pohjois-Lappia lukuun ottamatta vetenä.

Virallisen ensilumen lasketaan tulleen, kun jollain havaintoasemalla mitataan aamuyhdeksältä vähintään senttimetri lunta. Ensimmäinen ehjä lumipeite ja pysyvä lumipeite saapuvat eri puolille maatamme eri aikaan. Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan talven pisintä jaksoa, jolloin lunta on maassa yhtäjaksoisesti vähintään senttimetri.

Lumipeite lähtee etelässä tyypillisesti jo maalis-huhtikuun vaihteessa, pohjoisimmassa Lapissa lumipeite viipyy toukokuun loppuun asti. Lumipeite on yleensä paksuimmilla vasta kevään korvalla maaliskuun puolivälissä, Lapissa usein vasta huhtikuun alkupuolella.

  • Lähde Ilmatieteen laitos

Lue myös: Lumipeite on ohentunut ja pysyvä lumikausi lyhentynyt Suomessa – lumi sulaa nyt aiemmin

Kommentoi Facebookissa