Poliisi aloittaa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta – ”Virkamiesten menettely arvioidaan”

Pääministeri Sanna Marin perheineen on nauttinut kuukaudessa noin 300 euron ateriaetua Kesärannan asumiseen liittyen.

Pääministeri Sanna Marin perheineen on nauttinut kuukaudessa noin 300 euron ateriaetua Kesärannan asumiseen liittyen. (Kuva Aaro Taina/ Valtioneuvoston kanslia)

Verohallinto on yleisellä tasolla kommentoinut vastaavan edun olevan veronalaista tuloa.

PÄÄMINISTERI Helsingin poliisilaitos tekee esiselvityksen valtioneuvoston kanslian myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta.

Helsingin poliisille on saapunut asiasta yksi tutkintapyyntö, joka pohjautuu ateriakorvauksesta julkisuudessa ja lehdistössä olleisiin tietoihin. Poliisin on tehtävä asiasta vähintään esiselvitys.

– Korostan, että esiselvitys ei koske millään muotoa pääministeriä tai tämän virkatoimia, sillä niiden arvioimiseen esitutkintaviranomaisella ei ole itsenäistä toimivaltaa. Tässä vaiheessa arvioidaan ainoastaan valtioneuvoston kanslian muiden virkamiesten menettelyä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen.

Esiselvityksessä arvioidaan, onko asiassa syytä epäillä virka- tai jotakin muuta rikosta sen osalta, että pääministerille on korvattu aterioita, vaikka ministeripalkkiolaki ei tätä sanamuotonsa perusteella näytä mahdollistavan.

Kohu ateriakorvauksesta syntyi, kun Iltalehti paljasti pääministeri Sanna Marinin nauttivan kuukaudessa noin 300 euron ateriaetua Kesärannan asumiseen liittyen. Verohallinto on yleisellä tasolla kommentoinut vastaavan edun olevan veronalaista tuloa. Marin itse kommentoi asiaa Twitterissä:

”En ole pääministerinä pyytänyt ateriaetua tai osallistunut asiasta päättämiseen. Kun olen aloittanut tehtävässä, minulle on kerrottu, että tämä sisältyy Kesärannassa asumiseen ja yöpymiseen, ja että näin on toimittu myös aiempien pääministerien osalta.”

Valtioneuvoston kanslia on aikaisemmin todennut edun olleen käytössä jo Paavo Lipposen ollessa pääministerinä. Hänen puolisonsa Päivi Lipponen on kuitenkin vaatinut oikaisua väitteeseen, sillä hän on kertomansa mukaan maksanut kaikki ruokaostokset sekä kokanneensa ja siivonneensa Kesärannassa itse.

Lue myös: Kuntaverovertailussa eroja jopa tuhansia euroja asuinpaikan mukaan – Helsingissä verotetaan kevyesti

Kommentoi Facebookissa