Poliisi harkitsee vartalokameroita – koekäytössä hälytyskeikka paljastui henkirikokseksi

Haalarikamera on vain yksi uusi työväline ja sitä koskevat samat toimivaltaperusteet ja rajoitteet kuin muitakin tallennuslaitteita.

Haalarikamera on vain yksi uusi työväline ja sitä koskevat samat toimivaltaperusteet ja rajoitteet kuin muitakin tallennuslaitteita. (Kuva Reveol)

Haalarikamerat parantavat työturvallisuutta ja vähentävät poliisin väkivaltaista vastustamista.

POLIISI Helsingin poliisilaitos otti reilu vuosi sitten testikäyttöön niin sanotun BodyCamin eli kenttäpoliisin haalariin kiinnitettävän vartalokameran. Kameran on tarkoitus auttaa poliisia yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa. Samantyyppiset kamerat olivat käytössä jo muun muassa Isossa-Britanniassa.

– Kamera kuvaa käytännössä sen, minkä poliisin silmäkin näkee koko ajan. Aloitamme testikäytön lähipäivien aikana riippuen siitä, kuinka koulutus saadaan toteutettua omalle henkilökunnalle, selvitti ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisilaitokselta.

Kameran otti käyttöön testin aikana noin 30 poliisia Helsingin poliisilaitokselta. Kameralle tallentuva kuva on erittäin hyvin salattu. Mikäli kamera esimerkiksi tippuisi poliisin rinnasta tai kamera katoaisi, ei kukaan muu kuin kyseinen viranomainen pysty saamaan kameralta materiaalia ulos. Purkamiseen vaaditaan erillinen tietokoneohjelmisto ja salauksenpoisto.

Marraskuussa 2016 poliisi sai hälytyksen kerrostaloasuntoon Helsingin Kalliossa. Yhdellä poliiseista oli yllään koekäyttöön otettu kamera. Hieman yli seitsemänminuuttinen video päätyi todisteeksi oikeudenkäyntiin, sillä asunnossa ollut mieshenkilö tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen taposta.

Mies oli menettänyt malttinsa ja puristanut riehunutta puolisoaan hallintaotteella käsivarrellaan kaulasta niin kauan, että henkilö ei enää toipunut vaan menehtyi sairaalassa.

Poliisi harkitsee nyt virkapukuun tai varusteisiin kiinnitettävien haalarikameroiden käyttöönottoa. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan haalarikameroiden hyödyt ovat kiistattomat.

– Haalarikameroiden odotetaan ennen kaikkea parantavan poliisityön tuottavuutta ja laatua. Lisäksi niiden on jo todettu parantavan poliisin työturvallisuutta, vähentävän poliisin väkivaltaista vastustamista sekä lisäävän poliisin oikeusturvaa. Kameroilla on myös ennalta estävä vaikutus, työryhmän puheenjohtaja ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta sanoo.

Hätösen mukaan toiminnan laillisuuden ja yhdenmukaisen toimintamallien varmistamiseksi haalarikameroiden käyttö tulisi ohjeistaa mahdollisimman tarkasti.

– Käyttöönotto saattaisi olla mahdollista vuoden 2018 loppupuolella. Aikataulu määräytyy järjestelmien hankinnan kilpailutuksen aikataulun mukaan, hän sanoo.

Sami Hätönen korostaa, että haalarikamera on vain yksi uusi työväline ja sitä koskevat samat toimivaltaperusteet ja rajoitteet kuin muitakin tallennuslaitteita.

– Poliisimies tekee aina päätöksen kuvaamisen aloittamisesta ja lopettamisesta. Kamerat eivät siis kuvaa hallitsemattomasti, vaan ne kytketään päälle ainoastaan silloin kun siihen on laillinen peruste. Tallenteiden käsittelykään ei poikkea muista poliisin käytössä olevista menetelmistä, Hätönen sanoo.

Kommentoi Facebookissa