Poliisi huolissaan – alle 15-vuotiaat ovat väkivaltaisempia kuin koskaan aiemmin

Tappelujen ja nöyryytyksien kuvaaminen ja videoiden jakaminen näkyvät osittain rikosluvuissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyrikokset ovat nousseet räjähdysmäisesti Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella.

VÄKIVALTA Alle 15-vuotiaiden tekemien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten määrä on Lounais-Suomessa yli kolminkertaistunut viimeisten kahdeksan vuoden aikana 2014–2021. Viime vuonna Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa kirjattiin yhteensä 319 alle 15-vuotiaan tekemäksi epäiltyä pahoinpitelyrikosta eli yksi vuoden lähes jokaisena päivänä.

Tänä vuonna tammi- ja heinäkuun välisenä aikana vastaavia rikoksia on tilastoitu jo 241 kappaletta. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on 65 prosenttia. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, vuoden loppuun mennessä rikosmäärä kipuaa pitkälle yli 500 tapauksen. Vastaavaa ei nyt tarkastellulla aikavälillä ole aiemmin nähty.

– Sosiaalisen median erilaiset trendit ja haasteet, kuten esimerkiksi tappelujen ja nöyryytyksien kuvaaminen ja videoiden jakaminen näkyvät osittain rikosluvuissa – kokonaan ne eivät suinkaan kasvua selitä, sanoo ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan yksiköstä.

Nuorten väkivaltaisuus on lisääntynyt erityisesti Varsinais-Suomessa, missä alle 15-vuotiaiden tekemien pahoinpitelyjen määrä on yli nelinkertaistunut viimeisten kahdeksan vuoden kuluessa. Satakunnassa määrä on kaksinkertaistunut.

Murheellisimmilta tilastot näyttävät alueen isoissa kaupungeissa Turussa ja Porissa. Tänä vuonna Turussa oli heinäkuun loppuun mennessä kirjattu jo 75 alle 15-vuotiaan tekemää pahoinpitelyrikosepäilyä, Porissa 31. Viime vuoteen verrattuna kasvua Turussa on tapahtunut 88 ja Porissa 41 prosenttia.

– Näin voimakas nousutrendi on todella hälyttävä. Nuorten kynnys käyttää väkivaltaa konfliktitilanteissa on selvästi madaltunut, Sjöblom summaa.

Fyysistä väkivallantekoa usein edeltää uhriin kohdistuva tai osapuolien molemminpuolinen solvaaminen tai valheellisten tietojen levittäminen.

– Sosiaalisen median käytön yleistymisellä voi olla vaikutusta nuorten sosiaalisiin taitoihin. Purkautuuko toisinaan netissä vellova aggressio väkivaltana, kun somessa kiistelleet henkilöt tapaavat kasvokkain, Sjöblom pohtii.

Poliisin mukaan useat alle 15-vuotiaiden väkivaltatilanteet syntyvät kouluympäristössä. Osassa kyse on sosiaalisessa mediassa tai anonyymeissä viestipalveluissa sovituista vaate-, tavara-, nuuska-, sähkötupakka- tai huumekaupoista, joiden yhteydessä myyjä tai ostaja ryöstetään.

Vuonna 2021 Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin yhteensä 4 038 epäillystä pahoinpitelyrikoksesta. Tänä vuonna kokonaismäärä mahdollisesti noussee ennusteiden perusteella noin 10 prosenttia. Kasvu ei selity ainoastaan alle 15-vuotiaiden osuudella. Pahoinpitelyt ovat nousseet – joskin maltillisemmin – myös muissa ikäryhmissä.

Poliisin tehtävämäärien tarkastelu osoittaa, että ruuhkahuiput ajoittuvat viikonloppuöihin aamukolmen ja -kuuden välille.

– Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta yhteiskunta näyttää selvästi palanneen koronaa edeltävään tilanteeseen. Alkoholisidonnaiset tehtävät ovat siirtyneet kodeista takaisin kaupunkien keskustoihin, kertoo ylikomisario Stephan Sundqvist.

Lue myös: Poliisi keskeytti äänekkäät kotibileet – pysäköidyistä autoista rikottiin ikkunoita ja taloja kivitettiin

Kommentoi Facebookissa