Poliisi kehottaa välttämään autoilua Helsingin keskustassa huippukokouspäivänä – laajoja alueita suljettu ajoneuvoilta

Presidentit Donald Trump, Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapaavat Presidentinlinnassa maanantaina.

Presidentit Donald Trump, Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapaavat Presidentinlinnassa maanantaina. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Presidenttien tapaaminen vaikuttaa merkittävästi liikenteeseen pääkaupunkiseudulla etenkin maanantaina.

HUIPPUKOKOUS Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaaminen vaikuttaa merkittävästi liikenteeseen Helsingissä ja Vantaalla maanantaina 16. heinäkuuta 2018. Huomattavimpia vaikutukset ovat Presidentinlinnan ympäristössä ja Mannerheimintiellä.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu vierailun aikana useita saattueita. Saattueet aiheuttavat liikenteeseen merkittäviä katkoksia erityisesti Helsingin keskustassa mutta myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välisillä väylillä. Saattueiden liikkuessa reiteillä ei sallita muuta liikennettä.

Maanantaina Kauppatori, Esplanadit ja Eteläranta on suljettu kaikelta ajoneuvoliikenteeltä. Ajo Eteläsatamaan tapahtuu eteläisen Helsingin kautta Tehtaankatua tai muita poliisin erikseen osoittamia reittejä pitkin. Esplanadit ja muutama keskustan katu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä sunnuntaina. Noin kello 11.30–20.00 Helsingin keskustan ajoneuvoliikenteessä on useita poikkeusjärjestelyjä.

– Kyseessä ovat niin merkittävät liikennehaitat, että suosittelen lämpimästi välttämään autoilua keskustassa tai ainakin varaamaan siirtymisiin riittävästi aikaa. Vieraiden aikataulut voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Se vaikuttaa liikenteeseen ja saattaa aiheuttaa pitkiä ja yllättäviä katkoksia eri puolilla Helsinkiä ja Vantaata, kertoo vt. poliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisilaitokselta.

Pormestari Jan Vapaavuori toivoo puolestaan kaupunkilaisilta, yrittäjiltä ja Helsingissä vierailevilta ymmärrystä ja kärsivällisyyttä poikkeusjärjestelyjen suhteen.

– Tämä on kuitenkin hieno mahdollisuus Helsingille ja Suomelle. Näytetään kaupunki parhaimmillaan ja annetaan Helsingistä positiivinen ja palveluhenkinen kuva, kannustaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Vierailu vaikuttaa liikennejärjestelyihin jo sunnuntaina esimerkiksi mielenilmausten vuoksi, mutta vaikutukset ovat pienemmät kuin varsinaisena vierailupäivänä maanantaina.

Liikennerajoitukset maanantaina 16.7.2018 Helsingissä.
Liikennerajoitukset maanantaina 16.7.2018 Helsingissä. (Kuva Helsingin kaupunki)

Myös joukkoliikenteessä on laajoja poikkeuksia. Eniten häiriöitä ja pitkiä katkoja joukkoliikenteessä on maanantaina noin kello 11–20. Metro- ja lähijunaliikenne toimivat enimmäkseen normaalisti. Raitiovaunuliikenne on maanantaina ajoittain pysähdyksissä. Mannerheimintie on välillä suljettu, ja useilla busseilla on sulkujen aikana poikkeusreittejä.

Keskusta-alueella noin kymmenen kaupunkipyörätelinettä poistetaan käytöstä sunnuntain 15.7. ja maanantain 16.7. ajaksi. Asemille ei voi palauttaa eikä sieltä voi hakea kaupunkipyörää käyttöönsä.

Vierailun aikana kaupungin alueella on normaalia laajemmat pysäyttämiskieltoalueet. Näille alueille pysäköityjen ajoneuvojen siirtäminen aloitetaan viimeistään lauantai-iltana. Siirrot tehdään lähisiirtoina.

Vierailun vuoksi rajoitetaan myös vesiliikennettä. Presidentinlinnan edustalla ei sallita maanantaina yksityisiä veneitä. Kauppatorin toritoiminta on suljettu koko maanantain ajaksi, joten myös vesibussi- ja risteilylaiturit ovat poissa käytöstä. Suomenlinnan lauttaliikenne hoidetaan Katajanokalta lähtevän Suomenlinnan huoltolautan avulla. Suomenlinnaan ja Vallisaareen pääsee myös vesibussilla Hakaniemestä. Viikonlopun ajan vesiliikenne Kauppatorilta toimii normaalisti.

Finlandia-talo toimii presidenttien tapaamisen aikana mediakeskuksena. Pyöräliikenne siirtyy Finlandia-talon takaa kiertoreiteille Mannerheimintielle ja Töölönlahden puiston itäreunaan. Finlandia-talon ympäristössä rajoitetaan liikkumista.

Vierailua ennen ja sen aikana kannattaa seurata poliisin nettisivuja ja sosiaalisen median kanavia.

Lue myös: Trump ja Putin tapaavat Presidentinlinnassa – päivä alkaa Niinistön aamiaiskeskustelulla Mäntyniemessä

Helsingin keskustan poikkeusjärjestelyjä maanantaina

Noin kello 11.30–20.00 Helsingin keskustan ajoneuvoliikenteessä on seuraavia poikkeusjärjestelyjä:

* Osan ajasta Mannerheimintie on kokonaan suljettu, ja eri kohdissa Mannerheimintietä on pitkiä liikennekatkoksia

* Eteläesplanadi ja Pohjoisesplanadi on kokonaan suljettu muulta liikenteeltä

* Aleksanterinkatu on kiinni väliltä Unioninkatu–Meritullinkatu,

* Pohjoisrannasta pääsee keskustaan Liisankadun kautta

* Katajanokalle ja Katajanokalta pääsee ajamaan vain pohjoiskautta Meritullintoria ja Kanavakatua pitkin, ja

* Ullanlinnaan, Kaivopuistoon ja Olympiaterminaaliin pääsee vain lännen suunnasta

* Rajoitukset koskevat myös huoltoliikennettä

Kommentoi Facebookissa