Poliisi on huolissaan nuorten välisestä väkivallasta ja uhkailuista – ”Ei pahenneta tilannetta provosoimalla”

Poliisi kertoo osallisten olevan yli ja alle 15-vuotiaita, joten osa on rikosoikeudellisessa vastuussa ja osa ei vielä.

Poliisi kertoo osallisten olevan yli ja alle 15-vuotiaita, joten osa on rikosoikeudellisessa vastuussa ja osa ei vielä. (Kuva AOP)

Poliisi vetoaa osapuoliin ja heidän huoltajiinsa, toistaiseksi vakavammilta vammoilta on säästytty.

PAHOINPITELYT Hämeen poliisilaitoksella on tutkittavanaan muutamia Lahden Launeella tapahtuneita nuorten välisiä pahoinpitelyjä ja uhkauksia, jotka liittyvät samaan henkilöpiiriin. Poliisi vetoaa osapuoliin ja heidän huoltajiinsa tilanteen rauhoittamiseksi.

Osalliset ovat yli ja alle 15-vuotiaita, joten osa on rikosoikeudellisessa vastuussa ja osa ei vielä. Toistaiseksi vakavammilta vammoilta on säästytty, mutta tilanne on osoittanut eskaloitumisen merkkejä ja vastakkainasettelun kierre on alkanut. Kyseessä on pääasiassa ollut fyysistä väkivaltaa, joka on sisältänyt lyöntejä ja potkuja. Lisäksi on ollut uhkailua joko henkilökohtaisesti tai eri viestikanavissa.

Poliisi on saanut ilmoitukset teoista osallisilta tai heidän huoltajiltaan. Lisäksi ilmoittajina on sivullisia tai muita henkilöitä, joita asia on koskettanut tai ovat siitä tulleet tietoiseksi.

Teot ovat tapahtuneet ulkona Launeen alueella ja tilanteissa on ollut useita nuoria seuraamassa, kun yksittäiset henkilöt ovat tapelleet. Kyseessä ei kuitenkaan ole ollut yksipuolinen tekojen kohdistaminen, vaan kyse on molemminpuolisista teoista, jotka ovat lähteneet yksittäisten henkilöiden vastakkainasettelusta, johon on liittynyt muita henkilöitä.

Juttuvinkki: Yläkoulussa tapahtunutta pahoinpitelyä kuvattiin videoille – rikokseen epäiltynä useita lapsia tai nuoria

Edellä kuvattujen tapahtumien vuoksi poliisi vetoaakin kaikkiin osallisiin ja heidän huoltajiinsa, jotta he eivät omalta osaltaan pahentaisi tai provosoisi tilannetta enempää. Asioita on ratkottu ja niitä on käsitelty moniviranomaisyhteistyössä. Tilanteen kannalta ratkaisevassa asemassa ovat kuitenkin nuoret itse ja heidän huoltajansa.

Poliisi muistuttaa, että kyse on lapsista ja nuorista, joiden kehitys on vielä kesken. Huoltajan rooli onkin keskeinen siinä, kuinka hän vaikuttaa lapsensa toimintaan. Ongelmat eivät ratkea rikosoikeudellisella arvioinnilla tai jälkikäteiselle syyllisen etsimisellä, vaan jokaisen henkilökohtaisen toiminnan seurauksena, jossa päätetään toimia toisin seuraavalla kerralla.

Huoltajien rooli on kasvattaa lastaan pois väkivaltaisesta käytöksestä, ei omalla toiminnallaan pahentaa tilannetta provosoimalla tai itse osallistumalla siihen. Poliisi kehottaa huoltajia keskustelemaan lastensa kanssa oikeiden valintojen tekemisestä ja osaltaan toimimaan oikein vastakkainasettelua vähentävästi.

Lue myös: Poliisi tutkii bussissa tapahtuneita pahoinpitelyitä – epäiltyinä ovat kaksi nuorta henkilöä

Kommentoi Facebookissa