Poliisi on huolissaan – teräaseet kulkevat mukana taskuissa ja repuissa jo 8-vuotiaalla

Poliisi korostaa, että kaikenlaisten teräaseiden mukana pitäminen ilman hyväksyttävää syytä on laitonta.

Poliisi korostaa, että kaikenlaisten teräaseiden mukana pitäminen ilman hyväksyttävää syytä on laitonta. (Kuvituskuva Fotolia)

Teräaseet ovat olleet leipäveitsiä, rambopuukkoja, kääntöveitsiä, monitoimityökaluja eli ihan mitä sattuu.

TERÄASEET Syksyn aikana ilmiöksi Espoon alueella on noussut, että nuoret kantavat mukanaan erilaisia teräaseita. Länsi-Uudenmaan poliisi on erittäin huolestunut tästä vaarallisesta ilmiöstä. Nuorin henkilö, kenestä on tehty rikosilmoitus, on vasta 8-vuotias.

Teräaseita on tavattu alaikäisillä nuorilla niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Teräaseet ovat olleet leipäveitsiä, rambopuukkoja, kääntöveitsiä, monitoimityökaluja eli ihan mitä sattuu. Poliisi korostaakin, että kaikenlaisten teräaseiden mukana pitäminen ilman hyväksyttävää syytä on laitonta.

– Usein poliisilta kysytään mikä on kielletyn teräaseen alamitta? Teräaseilla ei ole mitään määriteltyä alamittaa. Jos hallussa on teräase, on sen hallussapitoon julkisella paikalla oltava perusteltu hyväksyttävä syy. Harrastuksissa käytetty teräase ei kuulu kouluun, maitokauppaan tai millekään julkiselle paikalle, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista

Puhuteltavat nuoret ovat kertoneet poliisille, kuinka yleistä teräaseen mukana pitäminen nuorten ja lasten keskuudessa on. Teräaseet kulkevat mukana yhtälailla takin taskussa kuin koulurepussakin.

– Se, että lapset ja nuoret kantavat mukanaan erilaisia teräaseita, on tietysti erittäin huolestuttava ilmiö. Poliisi on puhuttanut syksyn mittaan useita nuoria ja lapsia tämän aihepiirin takia, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Jenni Romanoff Ennalta estävästä toiminnasta.

Poliisi pyytää ja toivoo, että asiasta keskusteltaisiin niin kotona kuin koulussakin. Myös turvataidoista on hyvä keskustella lapselle ikätasoisesti, herättämättä isompaa huolta lapsessa.

– On hyvä on käydä läpi miten toimia, jos nuori tai lapsi joutuu uhkaavaan tilanteeseen. Yhtä lailla tärkeää on nuorten ja lasten kanssa jutella siitä, miksi teräaseita ei saa pitää mukana, painottaa Romanoff.

Väänänen muistuttaa, että vanhempien vastuulla on valvoa lastensa toimintaa ja tarpeen mukaan tehdä esimerkiksi reppu- ja kännykkätarkistuksia.

Lue myös: Ryöstelevät nuorisojengit häiriköivät rikostilaston kolminkertaiseksi – ”Teräaseella uhkaaminen on vakava rikos”

Kommentoi Facebookissa