Ryöstelevät nuorisojengit häiriköivät rikostilaston kolminkertaiseksi – ”Teräaseella uhkaaminen on vakava rikos”

Vaatimattomista ryöstösaaliista huolimatta rikoksen tuntomerkit täyttyvät, koska anastusrikoksen yhteydessä uhataan väkivallalla tai käytetään sitä.

Vaatimattomista ryöstösaaliista huolimatta rikoksen tuntomerkit täyttyvät, koska anastusrikoksen yhteydessä uhataan väkivallalla tai käytetään sitä. (Kuvituskuva Fotolia)

Lasten ja nuorten tekemät ryöstöjen kaltaiset rikokset huolestuttavat Länsi-Uudenmaan poliisia.

NUORISOJENGIT Espoon ja Kauniaisten alueilla on tehty lyhyen ajan sisällä useampi rikosilmoitus ryöstelevistä nuorisoporukoista. Pääsääntöisesti ryöstösaalis on ollut erittäin vähäinen, esimerkiksi viidestä kahteenkymmeneen euroon tai makeispussi.

– Vaatimattomista ryöstösaaliista huolimatta rikoksen tuntomerkit täyttyvät, koska anastusrikoksen yhteydessä uhataan väkivallalla tai käytetään sitä, avaa komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tämän vuoden aikana ryöstörikoksia on kirjattu Espoossa yhteensä 77 kpl. Näistä kolmannes on alaikäisten tekemiä. Nuorten tekemät ryöstöt ovat kolminkertaistuneet vastaavalta ajanjaksolta vuosina 2018 ja 2019 verrattuna vuoteen 2017.

Viime vuonna nuorten tekemät ryöstöt keskittyivät Matinkylän ja Leppävaaran alueille. Tänä vuonna ryöstöt ovat jakautuneet tasaisemmin ympäri Espoota. Espooseen verrattuna Kauniaisissa yksittäisiä tekoja on huomattavasti vähemmän, mutta enemmän aiempiin vuosiin verrattuna.

Nuorten parissa tehtävä viranomaistyö on poliisin arkea. Osa nuorista ei ymmärrä rikoksen täyttämiä tunnusmerkistöjä ja nuorille on kerrottava, mikä on oikein ja mikä on väärin. Poliisi on kohdentanut näkyvää valvontaa erityisesti niille alueille, jossa ilmiö on havaittu. Kevään ja kesän aikana on myös selvitetty useita tapauksia ja epäiltyjä on tavoitettu, mutta työ jatkuu edelleen.

– Lapset ja nuoret aikuiset eivät välttämättä ymmärrä väkivallalla tai teräaseella uhatessaan, että kyseessä on vakava rikos ja että yli 15-vuotiaalla on rikosoikeudellinen vastuu, painottaa Hannu Väänänen.

Poliisilla on käytössään iso sidosryhmäverkosto. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään yhdessä verkoston kanssa, mutta myös vanhempien rooli on erittäin tärkeä. Sidosryhmäverkostoon kuuluvat muun muassa poliisin ennalta ehkäisevä toiminta, kaupunkien ja kuntien lastensuojelu, sosiaalitoimi, päihde- ja mielenterveyspalvelut, nuorisotoimi, Etsivä nuorisotyö, Saapas, Katusovittelu sekä sivistystoimi ja muut sidosryhmien nuorisotyöntekijät.

Poliisi pyytää vanhempia opastamaan lapsiaan soittamaan välittömästi numeroon 112, mikäli he joutuvat rikoksen kohteeksi. Rikosilmoitus tulee tehdä aina.

– Poliisi muistuttaa myös, että vanhempien osallistuminen ja kiinnostus lastensa vapaa-ajan viettoon on erittäin tärkeää, toteaa komisario Väänänen lopuksi.

Lue myös: Alaikäiset anastivat alkoholia ja mopoautoilivat huumeissa – nuorin näpistelijä vain 12-vuotias

Kommentoi Facebookissa