Poliisi otti vakavista väkivaltarikoksista epäillyt miehet kiinni – ”Kukaan ei loukkaantunut”

Tunteja jatkunut operatiivinen tilanne johti siihen, että epäillyt otettiin turvallisesti kiinni.

Tunteja jatkunut operatiivinen tilanne johti siihen, että epäillyt otettiin turvallisesti kiinni. (Kuva AOP)

Aseistautuneiden henkilöiden pakeneminen ja kiinniotto on aina vakava tilanne.

ETSINTÄKUULUTETUT Poliisi on ottanut kiinni vuonna 1975 ja 1993 syntyneet etsintäkuulutetut miehet, joita epäillään ampumistapauksista Kotkassa ja Pyhtäällä viime viikolla. Kiinniotto tapahtui perjantaina 10.4.2020 aamulla Kotkan Juurikorvessa, torstai-iltana alkaneen operatiivisen tilanteen päätteeksi.

Poliisiyksiköt tekivät miesten tavoittamiseksi tiivistä yhteistyötä, jonka ansiosta miesten jäljille päästiin. Kaakkois-Suomen poliisilaitos johti operatiivista toimintaa miesten etsinnässä ja vastuu esitutkinnasta on Keskusrikospoliisilla.

‒ Tunteja jatkunut operatiivinen tilanne johti siihen, että epäillyt otettiin turvallisesti kiinni. Kukaan ei loukkaantunut kiinniotossa, eikä siinä jouduttu käyttämään ampuma-asetta. Asia jatkuu nyt teknisen ja taktisen tutkinnan keinoin, kertoo rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, olivatko miehet aseistautuneita kiinniottohetkellä.

Miehiä alettiin etsiä 3.4.2020 liittyen ammuskeluun Kotkan Saksalassa sijaitsevan Helvetin enkelit -rikollisjärjestön kerhotilojen ulkopuolella. Poliisi etsi miehiä useista eri kohteista, kunnes etsinnät viimeisessä kohteessa Pyhtäällä johtivat ensin piiritystilanteeseen ja sen jälkeen miesten pakenemiseen.

Pakenemisesta alkoi yöllä useita tunteja kestänyt laaja poliisioperaatio. Operaation vaativuutta ja vakavuutta lisäsi yöllä, kun etsintöjen aikana metsässä etsittävien henkilöiden suunnalta kuului laukauksia.

Miesten tavoittamiseksi poliisi julkaisi poikkeuksellisesti epäiltyjen nimet ja kuvat. Poliisi kiittää kaikista saamistaan lukuisista yleisövihjeistä, jotka Pöyhösen mukaan auttoivat suuntaamaan poliisin toimintaa.

‒ Aseistautuneiden henkilöiden pakeneminen ja kiinniotto on aina vakava tilanne. Kyseessä oli koko poliisin yhteinen tehtävä, jossa kaikki poliisin yksiköt olivat mukana ja kiitämme hyvästä yhteistyöstä. Poliisit tekivät asian ratkaisemiseksi ympäripyöreitä päiviä, Pöyhönen sanoo.

Rikosnimikkeenä tutkinnassa on murhan yritys Pyhtään tapahtumien osalta, ja jengitilojen ulkopuolella tapahtunutta ammuskelua tutkitaan tapon yrityksenä.

‒ Tutkinta jatkuu muun muassa epäiltyjen kuulusteluilla, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren Keskusrikospoliisista.

Lue myös: Vaarallista etsintäkuulutettua kaksikkoa jahdataan edelleen – poliisi kaipaa lisää vihjeitä

Kommentoi Facebookissa