Poliisi pysäytti 76 tonnin lastissa olleen puutavarayhdistelmän – perävaunu oli lähes kokonaan jarruton

Raskaan kaluston jarrut ovat verrattuna henkilöautoon jo lähtökohtaisesti teholtaan heikommat, mikä johtuu jarrulle kohdistuvasta suuremmasta massasta.

Poliisi huomauttaa, että raskaan kaluston jarrut ovat verrattuna henkilöautoon jo lähtökohtaisesti teholtaan heikommat, mikä johtuu jarrulle kohdistuvasta suuremmasta massasta. (Kuvituskuva Fotolia)

Oulun poliisin kuormitusvalvonnassa Kuhmossa paljastui jarruton perävaunu.

LIIKENNETURVALLISUUS Oulun liikennepoliisin partio pysäytti keskiviikkona Kuhmon keskustassa täydessä 76 tonnin lastissa olleen puutavarayhdistelmän, jonka perävaunu oli katsastamaton.

Lähemmässä tarkastelussa selvisi, että perävaunussa oli vakavia jarruvikoja ja se määrättiin valvontakatsastukseen läheiselle katsastusasemalle. Katsastuksessa paljastui, että viisiakselisen perävaunun kaikki akselit olivat kokonaan tai osittain jarruttomia.

Valvontakatsastus osoitti, että jarruviat johtuivat omistajan pitkäaikaisesta kaluston huollon laiminlyönnistä. Yhdestä akselista puuttui jarrusylinteri sekä jarrusatula ja usean pyörän jarrujärjestelmästä puuttuivat jarrupalat. Yksi jarrusylinteri oli tulpattu pois käytöstä. Perävaunusta puuttui myös osa takavaloista ja jarruvalot. Myös perävaunun vetoautosta löytyi katsastuksessa hylkäykseen johtavia vikoja.

Poliisi huomauttaa, että raskaan kaluston jarrut ovat verrattuna henkilöautoon jo lähtökohtaisesti teholtaan heikommat, mikä johtuu jarrulle kohdistuvasta suuremmasta massasta. Siksi on erityisen tärkeää huoltaa jarrut säännönmukaisesti. Ajoneuvon omistaja vastaa säännösten mukaan sen kunnosta ja työnantajan tulee erityisesti huomioida tämä, kun se luovuttaa ajoneuvon työntekijänsä kuljetettavaksi.

Työnantajana toiminut kuljetusyksikön omistaja määrättiin sakkoihin ja perävaunu ajokieltoon liikenneturvallisuutta vaarantavien vikojen vuoksi. Poliisi jatkaa yhteistyöviranomaisten kanssa raskaan liikenteen valvontaa koko poliisilaitoksen alueella.

Lue myös: Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä – tarkastuksissa löytyi 12 etsintäkuulutettua henkilöä

Kommentoi Facebookissa