Poliisi selvitti miljoonien eurojen rahanpesua – rahojen väitettiin olevan laillisia pelivoittoja

Poliisin ja pankin nopealla toiminnalla varoista saatiin takavarikoitua noin 3,5 miljoonaa euroa.

Poliisin ja pankin nopealla toiminnalla varoista saatiin takavarikoitua noin 3,5 miljoonaa euroa. (Kuva Fotolia)

Rikollisten maksumääräykset lähetettiin oikeita muistuttavista sähköpostiosoitteista.

RAHANPESU Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on saanut valmiiksi esitutkinnan koskien miljoonien eurojen rahanpesua. Takaisin on saatu noin 3,5 miljoonaa euroa rikoshyötyä.

Kyseessä on kahdesta epäillystä törkeästä rahanpesusta sekä Suomen ja Euroopankin mittakaavassa huomattavasta rahamäärästä, yhteensä noin 4,3 miljoonasta eurosta, jotka oli saatu haltuun rikollisella toiminnalla ja siirretty rahanpesutarkoituksessa ulkomailta suomalaisten yhtiöiden tileille ja edelleen ulkomaisille tileille Eurooppaan ja Aasiaan.

Esitutkinnassa on selvitetty, että teoissa on ollut samoja tekijöitä. Molemmissa tapauksissa tekijät ovat saaneet rikoksen kohteena olevista ulkomaisista ja kotimaisista yhtiöistä tietoa, minkä perusteella yhtiöille on lähetetty sähköpostitse rahansiirtoon liittyvää tietoa ja näin saatu varat siirtymään virheellisesti väärille yhtiöille ja tileille.

Rikolliset ovat käyttäneet hyväkseen yritysten välistä luottamuksellista tietoa ja sähköpostiosoitteita. Rikollisten lähettämät maksumääräykset on lähetetty sähköpostiosoitteista, joissa on pieni ero tavanomaiseen luotettavasta lähteestä lähetettyyn sähköpostiin. Asia on tullut esille rikoksen kohteena oleville yrityksille vasta tapahtuman jälkeen.

Ensimmäinen tapaus tuli ilmi kesäkuussa 2019, kun Keski-Pohjanmaalla toimivan yrityksen tilille siirrettiin ulkomailta toimivan yrityksen tililtä 4 miljoonaa euroa. Osa yrityksen varoista ennätettiin jo siirtää seuraavana päivänä ulkomaisille tileille, mutta poliisin ja pankin nopealla toiminnalla varoista saatiin takavarikoitua noin 3,5 miljoonaa euroa.

Toinen tapaus tuli esille ensimmäisen jutun tutkinnan yhteydessä. Kyseessä on Helsinkiin rekisteröity yritys, jonka tilille oli vastaavanlaisella rikollisella toiminnalla saatu siirretyksi noin 309 000 euroa. Yhtiön tililtä varat siirrettiin kokonaisuudessaan edelleen ulkomaisille tileille jo samana päivänä, kun ne siirtyivät suomalaisen yhtiön tilille.

Suomesta oli etukäteen hankittu yrityksiä, joita voitaisiin käyttää rahojen siirrossa ulkomailta. Suomalaisten yhtiöiden omistajille oli annettu tietoa, että rahansiirrot olisivat laillisia ja rahat olisivat peräisin muun muassa ulkomailla saaduista pelivoitoista. Rahan vastaanottamisista luvattiin palkkiot ja sitä vastaan yhtiöiden omistajat luovuttivat yhtiön verkkopankkitunnukset rahansiirtoja varten.

Teoissa on useita epäiltyjä, jotka ovat olleet pidätettynä ja osa vangittuna. Vangittuna on edelleen yksi teoista epäilty henkilö, jonka epäillään hankkineen suomalaisia yrityksiä ja pankkitilejä sekä verkkopankkitunnuksia rahanpesutarkoitusta varten. Epäillyt ovat mieshenkilöitä, kotoisin Keski-Pohjanmaalta ja Etelä-Suomesta sekä yksi ulkomailla asuva Suomen kansalainen.

Suomalaisen pankin nopea reagointi ja ilmoitus poliisille epäilyttävästä rahasiirrosta oli merkittävä, koska sen perusteella saatiin tutkinta nopeasti käyntiin ja poliisi pääsi rahavaroihin kiinni. Tämän ansiosta rikoksen vahinkoja voitiin minimoida.

Lue myös: S-Pankille määrättiin lähes miljoonan euron seuraamusmaksu – laiminlyöntejä rahanpesun estämisessä

Kommentoi Facebookissa