Poliisi selvitti nuorten tekemiä alkoholivarkauksia – nuorin alkoholin anastamisesta epäilty 12-vuotias

Käytännössä kauppiaat ilmoittavat kaikki alaikäisten tekemät myymälävarkaudet poliisille, vaikka anastetut tuotteet saataisiinkin takaisin myyntikuntoisina. (Kuvituskuva Fotolia)

Rekisterimerkinnästä saattaa olla haittaa jatko-opiskelupaikan tai ensimmäisen työpaikan saamisessa.

MYYMÄLÄVARKAUDET Lapin poliisilaitos on selvittänyt useita nuorten viime kuukausien aikana tekemiä myymälävarkauksia, joissa on anastettu alkoholijuomia. Lapin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Pekka Alamommo kertoo, että nuorin alkoholin anastamisesta epäilty on ollut 12-vuotias.

Poliisin tietoon on tullut huolestuttava määrä sellaisia tapauksia, joissa nuori on mennyt kauppaan ja poistunut sieltä mukanaan vaihteleva määrä olutta tai siideriä. Jos myymälävarkaudesta epäilty henkilö on yli 15-vuotias, voi paikalle kutsuttu partio kirjoittaa hänelle sakon jo tapahtumapaikalla.

Vaikka alle 15-vuotias ei nuoresta iästä johtuen olekaan rikosoikeudellisessa vastuussa, hän on silti aina velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Myös alle 15-vuotias rikolliseen tekoon epäilty joutuu tutkinnallisten toimenpiteiden kohteeksi.

Käytännössä kauppiaat ilmoittavat kaikki alaikäisten tekemät myymälävarkaudet poliisille, vaikka anastetut tuotteet saataisiinkin takaisin myyntikuntoisina. Alamommo on hyvillään kauppiaiden ilmoitusaktiivisuudesta ja kuvaakin ilmoittamista nuoresta välittämiseksi.

– Näin viranomaisilla on tiedon saatuamme tilaisuus puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa nuoren henkilön rikoksella oireilevaan käyttäytymiseen. Varhainen puuttuminen on erittäin tärkeää, sillä siten voidaan helpommin estää lasta ajautumasta väärille poluille, hän kertaa.

Poliisi ottaa aina yhteyttä vanhempiin kohdatessaan alaikäisen rikoksentekijän. Usein asiasta tehdään myös ilmoitus lastensuojeluviranomaisille. Asian käsittelyä saatetaan jatkaa moniammatillisesti esimerkiksi lapsen asiaa hoitavan sosiaaliviranomaisen tai moniammatillisen Ankkuri-tiimin kanssa.

Ankkuri-toiminnassa alle 18-vuotias nuori huoltajineen osallistuu Ankkuri-tapaamiseen. Nuoren kanssa tapahtuvaan positiiviseen kohtaamiseen kouluttautuneessa Ankkuri-tiimissä on edustus poliisista, sosiaalipalveluista, terveydenhuollosta ja nuorisopalveluista.

Nuoren tulevaisuuden kannalta olisi myös merkittävä asia, jos poliisirekistereihin ei tulisi sellaisia merkintöjä, joista saattaa olla haittaa myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi jatko-opiskelupaikan, harjoittelupaikan tai ensimmäisen työpaikan saamisessa. Nykyään yhä useammalle alalle tai koulutukseen hakeuduttaessa hakija joutuu toimittamaan selvityksen, että täyttää taustoiltaan esimerkiksi hoitoalalla vaadittavan nuhteettomuuden.

– Vaikka näistä asioista uutisoidaan jatkuvasti, ei takavuosina tehtyjä asioita ole muistettu ja opiskeluun liittyvän tien katkeaminen tulee joillekin eteen täytenä yllätyksenä, Alamommo toteaa.

Ankkuri-toimintaa on tällä hetkellä jo kuudessa Lapin kunnassa: Rovaniemellä, Kemissä, Torniossa, Simossa, Keminmaalla ja Ylitorniolla.

Lue myös: Liikennejuopumusten määrä laskussa – muissa huumaavissa aineissa on nouseva trendi

Kommentoi Facebookissa