Aleksander Ovetshkinin maine romahti – Putinia hänen on syytä pelätä

Jääkiekon supertähti Aleksander Ovetshkin on Vladimir Putinin kannattaja. (Kuva AOP)

Vladimir Putinin kannattajana tunnettu Aleksander Ovetshkin ei ole suostunut tuomitsemaan Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

JÄÄKIEKKO Aleksander Ovetshkin on NHL:n puhutuin pelaaja. Hänen saavutuksensa ovat upeita, mutta Ukrainan sota on tehnyt hänen jääkiekkoilullista ansioistaan toisarvoisia asioita.

Venäjällä Ovetshkin on profiloitunut isänmaallisena Vladimir Putinin kannattajana. Se ei ole estänyt häntä laittamasta rahaa poliittisen ideologian edelle. Washington Capitalsissa, ”vihollismaan pääkaupungissa” Ovetshkin tienaa jääkiekolla enemmän kuin tienaisi Moskovassa tai Pietarissa. Tämän Putinin hallinto on joutunut hyväksymään, koska propagandavälineitä tarvitaan ulkomaillakin.

Tukensa Putinille Ovetshkin on tehnyt selväksi Ukrainan sodan jälkeenkin. Venäjän käynnistettyä raukkamaisen sotaoperaationsa Ukrainassa, ei Ovetshkin ensin antanut medialle haastatteluja. Lopulta Washington Capitals pakotti hänet mediatilaisuuteen.

Ovetshkin mumisi lehdistötilaisuudessa toivovansa rauhaa. Hän ei ole kuitenkaan tuominnut maansa sotatoimia Ukrainassa, eikä ole vetänyt tukeaan Putinilta pois. Eikä hän ole edes poistanut kohuttua Instagram-kuvaansa, jossa poseeraa Putinin kanssa.

Ovetshkin on saanut koko läntisen maailman raivon niskoilleen. Sylkykupin roolinsa hän ansaitsee.

Avoin kysymys silti on, mitä mieltä Ovetshkin on tilanteesta oikeasti? Hän on kyllä nähnyt Yhdysvalloissa, mitä Ukrainassa oikeasti tapahtuu.

Ovetshkin oli Putinin propagandakoneistolle aikoinaan helppo saalis. On ymmärrettävää, että venäläinen huippukiekkoilija rakastaa kotimaataan.

Putinin kahden ensimmäisen presidenttikauden aikana elintaso Venäjällä nousi myös huomattavasti ja siinä sivussa Putinin hallinto investoi paljon jääkiekkoon. Kouluja vähän käynyt jääkiekkoilija luonnollisesti siinä tilanteessa ajatteli Putinin olevan hyvä mies.

Ovetshkin tuskin osasi odottaa Venäjän älyvapaata sotaretkeä Ukrainaan. Sitä odotti harva länsimainen poliitikkokaan. Ovetshkin ei tajunnut, että Putin käytti häntä härskisti hyväkseen ja käyttää yhä.

Ovetshkinin perhe asuu yhä Venäjällä. Venäjällä suurinta valtaa Putinin kanssa käyttävä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB tekee maan urheilutähdille selväksi, että näiden olisi parempi olla kritisoimatta Ukrainan ”erikoisoperaatiota”.

Läheistensä puolesta pelkäävä Ovetshkin on piinaavassa tilanteessa. Peloistaan hän pääsisi parhaiten eroon, jos Venäjän nykyinen valtakoneisto romahtaisi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjää vaaditaan ulos kaikesta urheilutoiminnasta

Kommentoi Facebookissa