Venäjää vaaditaan ulos kaikesta urheilutoiminnasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Suomi on mukana julkilausumassa, jossa Venäjää ja Valko-Venäjää vaaditaan suljettavaksi kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta.

URHEILU Suomi on mukana julkilausumassa, jossa Venäjää ja Valko-Venäjää vaaditaan suljettavaksi kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta maan Ukrainaan kohdistamien sotatoimien takia. Julkilausumassa on mukana kaikkiaan 37 maata.

Päätös julkilausumassa tehtiin viime viikolla etäkokouksessa. Päätös oli yksimielinen.

Suomea kokouksessa edusti Antti Kurvinen (keskusta). Hän on toiminut urheiluasioista vastaavana ministerinä viime toukokuusta lähtien.

Julkilausuman mukaan Venäjältä ja Valko-Venäjältä evätään kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäminen jatkossa. Lisäksi Venäjää tai Valko-Venäjää edustavia urheilijoita ei hyväksytä kilpailemaan muissa maissa järjestettävissä kilpailutapahtumissa.

Euroopan unionin maista mukana julkilausumassa ovat mukana lähes kaikki. Ennen Ukrainan sotaa Venäjän kanssa läheisimmissäkin väleissä ollut Unkarikin allekirjoitti julkilausuman.

EU-maista vain Bulgaria on yllättäen poissa listalta. Muuten Bulgaria on kyllä tukenut Venäjän vastaisia pakotteita.

EU:n ulkopuolisista maista listalta löytyvät Britannia, Yhdysvallat, Japani, Etelä-Korea, Sveitsi, Liechtenstein, Australia ja Uusi-Seelanti.

Julkilausumalla ei sinällään ole enää paljoakaan merkitystä, koska Venäjä ja Valko-Venäjä on jo suljettu käytännössä kaikista merkittävistä kansainvälisistä urheilutapahtumista. Urheiluyhteisön reagointi Venäjän sotatoimiin Ukrainassa on ollut yllättävänkin jyrkkää, mikä on herättänyt toivoa, ettei lässytystä urheilun ja politiikan erillisistä saarekkeista enää toistettaisi.

Venäjän urheilulle Ukrainan sota on jo tuonut katastrofaaliset seuraukset. Urheilu on ollut Venäjällä näyttävästi mukana presidentti Vladimir Putinin poliittisessa propagandassa ja nyt Venäjän urheilu maksaa siitä ansaittua kovaa hintaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäläisten aika päättyi Formula ykkösissä – rahaa paloi paljon ja turhaan

Kommentoi Facebookissa