Venäläisten aika päättyi Formula ykkösissä – rahaa paloi paljon ja turhaan

Miljardööri-isänsä rahoilla F1-sarjaan päässyt venäläiskuski Nikita Mazepin aiheutti puutteellisilla ajotaidoillaan turvallisuusriskin. (Kuva AOP)

Puutteellisten ajotaitojensa takia turvallisuusriskinäkin pidetty venäläiskuski Nikita Mazepin sai F1-sarjasta lähtöpassit isänsä Uralkali-yhtiön seurassa.

FORMULA 1 Ukrainan sotaan päättyi 12 vuoden venäläinen ajanjakso Formula ykkösissä, kun Haas-talli purki sponsorisopimuksensa Uralkali-yhtiön kanssa. Sopimuksen purku merkitsi myös venäläiskuski Nikita Mazepinin ajopestin loppua Haasilla.

Mazepinia harva jää kaipaamaan. Törkeästä käytöksestään monessakin yhteydessä tutuksi tullut Mazepin ei ainoalla F1-kaudellaan 2021 ajotaidoillaan vakuuttanut. Häntä pidettiin jopa turvallisuusuhkana.

Ennen Mazepinia F1:ssä nähtiin tositoimissa kolme venäläiskuskia, jotka suoriutuivat surkeaa Mazepinia paremmin. Viipurilaisesta Vitali Petrovista tuli 2010 F1-historian ensimmäinen venäläiskuski. Hän ajoi F1:ssä kolme kautta ja saavutti yhden palkintosijan.

Petrovin isä Aleksander Petrov oli Viipurin ja Pietarin seudulla tunnettu liikemies. Hänet ammuttiin syksyllä 2020.

Venäjän menestynein F1-ajaja Daniil Kvyat kisasi Red Bull -konsernin talleissa 2013-2020. Hän saavutti yhden kakkostilan ja kaksi kolmostilaa, mutta paremmin hänet muistetaan potkuistaan Max Verstappenin tieltä Red Bullilta 2016.

Kvyatin oli tänä vuonna määrä ajaa urheiluautojen WEC-sarjassa, mutta pestiä ei tullutkaan, kun hän ei venäläistallinsa G-Drive Racingin kanssa suostunut allekirjoittamaan sopimusta, jossa kiellettiin tuen osoittaminen kisojen yhteydessä Venäjälle. Kvyatin kansainvälinen ura moottoriurheilussa lienee ohi.

Vuonna 2018 Williams-talli ajatti venäläistä Sergei Sirotkinia, jonka uraa rahoitti Vladimir Putinin kaveri, Suomen kansalaisuudenkin saanut Boris Rotenberg, joka on tehnyt yhteistyötä myös Mika Salon kanssa. Sirotkinin pesti Williamsilla jäi yhteen kauteen, kun Rotenberg ei taustavoimineen jatkanutkaan rahoitusta.

Sirotkin toimi 2019-2020 McLarenin ja Renaultin testiajajana. Hän kisasi 2019-2020 myös heikolla menestyksellä urheiluautoissa. Viime vuonna hän ei ajanut enää isommissa moottoriurheilukisoissa.

Myös Venäjän F1-kilpailun tarina on ohi ainakin tältä erää. Sotshin olympiapuistoon kyhätty rata ehti isännöidä F1-kisaa kahdeksan kertaa vuosien 2014-2021.

Viisi kertaa palkintojenjaossa Sotshin F1-kisassa nähtiin itse Vladimir Putin. Ennen palkintojenjakoa Putin pääsi esittämään kysymyksiä muun muassa Kimi Räikköselle ja Valtteri Bottakselle.

Venäläiset polttivat Formula ykkösissä valtavasti rahaa. Ukrainan sodan myötä Putin veti kaiken pr-hyödyn vessasta alas.

Lännen pakotteet merkitsevät, ettei venäläisillä ole mahdollisuuksia palata Formula ykkösiin vuosikausiin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ukrainan sota mustasi Venäjän urheilulegendojen maineen lopullisesti

Kommentoi Facebookissa