Ukrainan sota mustasi Venäjän urheilulegendojen maineen lopullisesti

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti venäläissotilaita Ukrainaan. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Vjatsheslav Fetisov ja Irina Rodnina antoivat tukensa Ukrainan julmille sotatoimille, joiden seurauksena useita lapsia on saanut surmansa.

URHEILU Länsimaat ovat asettaneet pakotteita kaikille niille venäläisille parlamenttiedustajille, jotka ovat tukeneet maansa sotatoimia Ukrainassa. Joukossa on myös tunnettuja urheilijoita, kuten Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen legenda Vjatsheslav Fetisov.

Fetisov, 63, on yksi kaikkien aikojen parhaista puolustajista. Hän menestyi myös NHL:ssä voitettuaan Stanley Cupin Detroit Red Wingsissä 1997 ja 1998.

Neuvostoliiton hajoamisprosessin yhteydessä Fetisovista tuli lännen suosikki. Hän uhmasi neuvostovaltaa ja Neuvostoliiton maajoukkueen päävalmentajaa Viktor Tihonovia. Vapautta vaatinut Fetisov sai lopulta 1989 luvan siirtyä NHL:ään.

Yhdysvalloissa asuessaan 1990-luvulla Fetisov suhtautui kotimaansa jääkiekkojohtajiin ja poliittiseen johtoon nyrpeästi. 2000-luvulla hän tekikin sitten täyskäännöksen, kun Vladimir Putin tuli valtaan ja pääsi 2002 Venäjän urheiluministeriksi.

Fetisov kuvaili muutama vuosi sitten valmistuneessa Red Army -dokumentissa neuvostojärjestelmää kriittisin sanoin. Dokumentissa hän esiintyi yhä vapaustaistelijana.

Nyt Fetisov on antanut tukensa Venäjän julmille sotatoimille Ukrainassa Putinin marionettipuolueen Yhtenäisen Venäjän parlamenttiedustajana. Läntisen maailman silmissä Fetisovista tuli hylkiö lopullisesti.

Fetisov liittyi aivan vapaaehtoisesti osaksi Putinin valtakoneistoa. Ukrainan sotatoimien myötä hänen maineensa tulee hautautumaan historian roskatynnyreihin.

Irina Rodninaa ei enää rakasteta

Irina Rodnina on taitoluistelun merkittävimpiä legendoja. Hän voitti pariluistelussa muun muassa kolme olympiakultaa 1972-1980.

Rodninaa fanitettiin Yhdysvalloissakin. Hän oli niitä harvoja asioita, jotka toivat Neuvostoliitolle lännessä positiivista julkisuutta.

Nyt Rodnina, 72, on joutunut lännen pakotelistalle. Hän oli myös yksi niistä Vladimir Putinin marionettipuolueen Yhtenäinen Venäjä -parlamenttiedustajista, jotka kannattivat Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Rodninan tarina on värikäs. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin ja asui siellä useita vuosia.

Vladimir Putinin valta houkutteli Rodninan takaisin Venäjälle. Ei siitä syystä, että hänellä olisi ollut poliittisesti jotain annettavaa, vaan siitä syystä, että hän sopi urheilulegendana Putinin vallan kasvattamiseen.

Sotshin 2014 olympialaisissa hän oli jääkiekkolegenda Vladislav Tretjakin kanssa sytyttämässä olympiatulta. Toisin kuin Rodnina, ei Tretjak ole ollut politiikassa mukana muuten kuin jääkiekkoon liittyvissä asioissa.

Rodnina kansainvälinen maine suli Sotshin olympialaisten alla, kun hän sosiaalisessa mediassa julkaisi kuvan Yhdysvaltain presidentistä Barack Obamasta ja tämän vaimosta Michelle Obamasta hämmästelemässä banaania. Kuvan julkaisun tarkoitus oli selkeästi rasistinen, vaikka Rodnina saivartelikin muuta, ja väitti vielä myöhemmin kuvan olleen hakkeroitu.

Ukrainan sota teki Rodninasta lopullisesti kansainvälisen hylkiön. Hänen taitoluistelusaavutuksensa ovat toisarvoisia asioita.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäläisoligarkki luopui Chelseasta – mikä oli Vladimir Putinin osuus?

Kommentoi Facebookissa