Venäläisoligarkki luopui Chelseasta – mikä oli Vladimir Putinin osuus?

Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh toimi jalkapalloseura Chelsean omistajana 2003-2022. (Kuva AOP)

Ei yllätä, että Roman Abramovitsh luopuu Chelsean omistuksesta, mutta yllättävämpää on, että hän luovuttaa kaikki myyntituotot Ukrainan sodan uhrien tukemiseen.

JALKAPALLO Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh ilmoitti tällä viikolla luopuvansa Englannin Valioliigassa pelaavan jalkapalloseura Chelsean omistuksesta. Abramovitsh teki ratkaisunsa Ukrainan sodan takia. Myyntituotot käytetään Ukrainan sodan uhrien tukemiseen.

Ei ole yllättävää, että Abramovitsh luopuu Chelseasta. Nykyisessä maailmantilanteessa Valioliigaseuran venäläisomistus olisi ollut kestämätön tilanne.

Sen sijaan yllättävämpää on, että myyntituotot käytetään Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. Sillä Abramovitsh antaa epäsuoran tukensa Ukrainan sodan vastustamiselle.

Abramovitsh osti lontoolaisen Chelsean vuonna 2003 ja teki siitä yhden maailman rahakkaimmista jalkapalloseuroista. Bisnes on ollut yhtä järkevällä pohjalla kuin Jokereiden toiminta jääkiekon KHL:ssä, mutta toisaalta muutkaan jalkapallon maailman suurseurat eivät ole olemassa voittoa tehdäkseen, vaan tarkoituksena on viihdyttää omistajia pr-tarkoituksissa.

Chelsea on sikäli poikkeus, että se on ollut venäläisomistuksessa. Moni muu huippuseura saa rahoituksensa arabimaista.

Abramovitshin tuomalla rahoituksella Chelsea on voittanut Mestareiden liigan kahdesti, Eurooppa-liigan kahdesti, Valioliigan kuudesti ja FA Cupin viidesti. Chelsean fanien piirissä Abramovitsh on ollut suosittu persoona, vaikka Vladimir Putinin Venäjä muuten on herättänyt Englannissa valtavasti epäluuloa, mikä Ukrainan sodan myötä on ollut perusteltua.

Upporikkaaksi Abramovitsh tuli öljybisneksen avulla 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua. Tuona Boris Jeltsinin hallinnon vuosikymmenenä hän sai mellastaa Venäjällä bisneksissään vapaasti.

Vladimir Putin otti vallan vuosituhannen taitteessa ja laittoi oligarkit nopeasti ruotuun. Abramovitsh pakotettiin itäisen Tsukotkan alueen kuvernööriksi tiettävästi vasten tahtoaan.

Kurinpalautus onnistui. Abramovitsh ja muut omaisuutensa säilyttäneet oligarkit toimivatkin jatkossa Putinin KGB-piirin tahdon mukaan.

Venäjä halusi nostaa profiiliaan lännessä urheilun avulla. Englannissa hyväksi keinoksi katsottiin jalkapallo, jonka avulla oli hyvä luoda suhteita.

Vuonna 2003 tapahtunutta Chelsean ostoprosessia on epäilty Putinin ideoimaksi hankkeeksi, johon Abramovitsh määrättiin. Chelseasta luopuminen ja erityisesti myyntitulojen luovuttaminen Ukrainan sodan uhreille saattaakin olla Abramovitshin ilmoitus, ettei hän halua toimia enää Putinin sätkynukkena.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjän urheilu maksaa sodan kovan hinnan – ulkona jo lähes kaikista kisoista

Kommentoi Facebookissa