Poliisi suoritti tehovalvontaa – ravintoloiden rikkeet vähentyneet tasaisesti

Poliisi ja alkoholitarkastajat joutuivat puuttumaan selvästi päihtyneelle anniskeluun tänä vuonna 20 tapauksessa.

Poliisi ja alkoholitarkastajat joutuivat puuttumaan selvästi päihtyneelle anniskeluun tänä vuonna 20 tapauksessa. (Kuva Fotolia)

Anniskelupaikkojen päihtyneille anniskelu ja järjestyksenvalvontaan liittyvät rikkeet vähentyivät.

VALVONTA Anniskelupaikkojen järjestyksen valvontaan liittyvät rikkeet ja päihtyneille anniskelu ovat vähentyneet edellisiin vuosiin verrattuna. Kehitys tuli ilmi poliisin viime viikonloppuna suorittamassa tehostetussa anniskelupaikka- ja ulkomaalaisvalvonnassa.

Valvontaa tehtiin osassa poliisilaitoksia yhteistyössä alkoholitarkastajien, pelastuslaitosten ja rajavartiolaitoksen kanssa. Anniskelupaikkojen valvonnassa olivat erityisinä kohteina päihtyneille ja alaikäisille anniskelu, anniskelupaikkojen järjestyksenvalvonta sekä anniskelutoiminnan vaikutukset ravintoloiden edustalla ja välittömässä läheisyydessä.

Anniskelupaikoissa havaittiin hieman aiempaa vähemmän sekä järjestyksenvalvontaan liittyviä rikkeitä että päihtyneille anniskelua. Lukuja on verrattu vuosien 2012–2014 sekä 2016 tilanteeseen, koska vuonna 2015 tehovalvontaa ei turvapaikanhakijatilanteen takia pystytty järjestämään.

Poliisi ja alkoholitarkastajat joutuivat puuttumaan selvästi päihtyneelle anniskeluun tänä vuonna 20 tapauksessa ja alaikäiselle anniskeluun kolmessa tapauksessa. Vastaavia päihtyneille anniskelutapauksia oli vuonna 2016 23, vuonna 2014 35 ja vuonna 2013 peräti 58. Alaikäisille anniskeluja oli vuonna 2016 yksi, vuonna 2014 kaksi, vuonna 2013 neljä ja vuonna 2012 peräti 18.

Valvonnassa havaittiin yhteensä 15 järjestyksenvalvontaan liittyvää rikettä. Valtaosassa tapauksista järjestyksenvalvojatehtävissä toimivalla henkilöllä ei ollut järjestyksenvalvojakorttia työssään mukana. Vastaavia rikkeitä oli vuonna 2016 19, vuonna 2014 21, vuonna 2013 28 ja vuonna 2012 51.

Järjestyshäiriöitä anniskelupaikoissa tai niiden edustoilla havaittiin valvonnan yhteydessä 21 tapauksessa. Vastaava lukema vuonna 2016 oli 35.

Ulkomaalaisvalvontaa kohdistettiin yhteensä 57 ravintolaan. Ravintolavalvonnan yhteydessä tarkastettiin 280 henkilöä, joista viiden epäillään työskennelleen laittomasti. Viime vuoden vastaavat luvut olivat 175 ja kuusi. Ulkomaalaisvalvontaa kohdistettiin etukäteisanalyysin perusteella myös muualle kuin ravintoloihin. Tämän valvonnan yhteydessä tavattiin kolme laittomasti maassa oleskelevaa ulkomaalaista.

Kommentoi Facebookissa