Poliisi takavarikoi kalastajan joulukalat – istutetuista alamittaisista taimenista voi tulla kymppitonnin lasku

Poliisi epäilee asiassa mahdollista kalastusrikosta. (Kuvituskuva Fotolia)

Rasvaeväleikatun alamittaisena pyydetyn taimenen valtiolle korvattava arvo on 260 euroa kappaleelta.

KALASTUSRIKOS Marraskuun alussa Hämeen poliisille ilmoitettiin mahdollisesta kalastusrikoksesta Hartolassa. Epäilyn mukaan paikallinen kalastaja olisi kalastanut verkoilla suurehkon määrän järveen istutettuja alamittaisia taimenia.

Lokakuun lopussa paikalliseen järveen istutettiin rasvaeväleikattuja alamittaisia nuoria taimenia. Istutetut taimenet olivat noin 30-40 cm pitkiä. Rasvaeväleikatun taimenen alamitan raja Etelä-Suomessa on 50 cm. Tuota pienemmät saaliiksi saadut kalat tulee vapauttaa takaisin järveen. Istutuksen tarkoitus oli tukea järven taimenkantaa ja saada kalat kasvamaan ja lisääntymään järvessä. Kalojen istutus tapahtui rantaan ajetulla tankkiautolla, josta elävät kalat laskettiin järveen letkun avulla.

Kalojen istutusajankohta oli valittu myöhäiseen syksyyn, jotta mahdollisimman harvalle kalastusintoilijalle tulisi tietoa ja houkutusta mennä laittomasti pyytämään istutettuja alamittaisia kaloja. Istutuksen aikaan järven ranta oli jo jäätynyt. Istutetut kalat olivat tottuneet omaan tuttuun parveensa, olivathan ne kasvaneet ja viettäneet nuoruutensa kalakasvattamolla samassa parvessa. Järveen istutuksen jälkeen kalat jäävät joksikin aikaa keskenään parveilemaan istutuspaikan lähistölle, kunnes aikanaan itsenäistyvät ja lähtevät jatkamaan elämäänsä, kuka minnekin omille teilleen järven eri syvänteisiin.

Kalastajan pakastimesta löytyi 37 alamittaista taimenta. (Kuva Poliisi)

Rannan jäätyminen tai kalojen alamittaisuus ei kuitenkaan häirinnyt istutuspaikan lähistöllä asuvaa hartolalaista kalamiestä lähtemästä kalaan. Istutuksen jälkeen hän oli heittänyt kalaverkkonsa kalojen istutuspaikan lähistölle pyytämään. Verkot toivatkin parissa viikonlopussa kotipakkaseen reilusti jalokalaa. Myöhemmin poliisi suoritti kalastajan kotiin kotietsinnän ja takavarikoi kalastajan saaliin. Kalastajan pakastimesta löytyi 37 alamittaista taimenta.

Hämeen poliisi epäilee hartolalaista kalamiestä kalastusrikoksesta. Mies on kuulustelussa myöntänyt kalastaneensa taimenet. Hän kertoi olleensa ihmeissään, kun ei ole verkoissa ennen noin paljon kalaa ollut ja vieläpä jalokalaa. Kertomansa mukaan hän ei tiennyt kalan alamitasta. Saaliskalat oli tarkoitus jakaa jouluna lahjoiksi – tällä kertaa joulukalat olivat kovin pieniä.

Rasvaeväleikatun alamittaisena pyydetyn taimenen valtiolle korvattava arvo on 260 euroa/kpl, jonka tuomiosituin voi kalastajan määrätä maksamaan. Asia siirtyy poliisilta lähiaikoina syyttäjälle syyteharkintaan.

  • EDIT 18.00: Korjattu kuvateksti ja lisätty poliisin kuva

Lue myös: EU:n neuvosto päätti Itämeren kalastuksesta – silakan kalastus jatkuu kohtuullisin kiintiöin

Kommentoi Facebookissa