Poliisi tutkii moottoripyöräjengiä – Satudarah MC on kovan luokan rikollisryhmä

Hollannissa 1990-luvun alussa perustettu Satudarah MC on merkittävä kansainvälinen rikollisryhmä Euroopassa erityisesti huumausainekaupan ja väkivaltaisuutensa vuoksi.

Hollannissa 1990-luvun alussa perustettu Satudarah MC on merkittävä kansainvälinen rikollisryhmä Euroopassa erityisesti huumausainekaupan ja väkivaltaisuutensa vuoksi. (Kuva AOP)

Tutkintanimikkeinä ovat olleet muun muassa törkeä varkaus, törkeä ryöstö, törkeän kiristyksen yritys, törkeä pahoinpitely ja törkeä vapaudenriisto.

RIKOS Poliisi on tutkinut pääkaupunkiseudulla tapahtunutta rikoskokonaisuutta, jossa Satudarah MC -moottoripyöräjengin jäsenten epäillään syyllistyneen törkeisiin omaisuus-, väkivalta- ja kiristysrikoksiin. Tieto Satudarahin (SMC) toiminnan aloittamisesta Suomessa tuli poliisille helmikuussa ja pian sen jälkeen poliisi perusti tutkintaryhmän tutkimaan jengiin liittyvää rikollisuutta.

Tutkinta aloitettiin epäilyllä törkeästä huumausainerikoksesta, johon liittyi viisi SMC-jengin keskeistä jäsentä. Tapauksella oli kytkös Ruotsiin, joten tutkintaa suoritettiin yhdessä Ruotsin poliisin kanssa.

Toukokuun lopulla poliisi otti kiinni neljä jengin jäsentä epäiltyinä törkeästä ryöstöstä. Tutkinnan aikana ilmeni lisäksi muitakin tapauksia, joihin jengiläisten epäillään erilaisilla kokoonpanoilla syyllistyneen. Kaikkiaan poliisi on kesän aikana selvittänyt 11 erillistä tapahtumaa, joissa tutkintanimikkeinä ovat olleet muun muassa törkeä varkaus, törkeä ryöstö, törkeän kiristyksen yritys, törkeä pahoinpitely ja törkeä vapaudenriisto.

Neljän vangitun lisäksi poliisi on kuulustellut rikoksesta epäiltyinä henkilöitä, joiden epäillään liittyvän jengin toimintaan ja tutkittaviin rikoksiin. Jengin presidenttinä toiminut jäsen menehtyi liikenneturmassa toukokuun alkupuolella.

Poliisi epäilee, että suurin osa teoista on ollut suunnitelmallisesti rikollisjärjestön hyväksi tehtyjä rikoksia, jotka liittyvät muun muassa jengin toiminnan rahoittamiseen ja huumausainekauppoihin liittyvien velkojen perintään. Poliisi on tutkinnan aikana takavarikoinut esimerkiksi ampuma-aseita, huumausaineita ja varastettua omaisuutta.

Neljä jengin jäsentä on edelleen tutkintavankeudessa ja rikoskokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon tänään. Poliisi arvioi, että tutkinta on vaikeuttanut merkittävästi Satudarah-moottoripyöräjengin rantautumista Suomeen ainakin tässä vaiheessa.

Hollannissa 1990-luvun alussa perustettu Satudarah MC on merkittävä kansainvälinen rikollisryhmä Euroopassa erityisesti huumausainekaupan ja väkivaltaisuutensa vuoksi.

Kommentoi Facebookissa