Poliisi tutkii ympäristörikosta – öljyä tai kevyttä polttoöljyä purossa jopa kolmen kilometrin matkalla

Viikinojan ympäristö ja Vanhankaupunginlahti ovat tärkeitä lintujen pesintä- ja levähdysalueita.

Viikinojan ympäristö ja Vanhankaupunginlahti ovat tärkeitä lintujen pesintä- ja levähdysalueita. (Kuva Poliisi)

Maastossa tehdyissä selvityksissä ei ole onnistuttu löytämään mistä kyseinen öljy on peräisin.

YMPÄRISTÖRIKOS Poliisi tutkii ympäristörikosta Helsingissä. Poliisin tietoon on tullut, että maanantaista 14.4.2020 lähtien Kivikon urheilupuiston läpi virtaavassa purossa on havaittu kevyttä polttoöljyä tai dieseliä.

Ensimmäinen havainto vuodosta on tehty hulevesiviemärin purkupäästä lähellä Pilkkapolkua. Öljy on levinnyt virtaavan puron ja hulevesien mukana useamman kilometrin matkan, läpi Kivikon liikuntapuiston ja aina Kehä 1:lle asti.

Pelastuslaitos on maanantaista alkaen pyrkinyt imeytyspuomein ja ojapatoelementein rajaamaan öljyn leviämistä laajemmalle alueelle. Öljyä on havaittu mahdollisesti noin 2–3 kilometrin matkalla.

Poliisi on yhdessä Helsingin kaupungin ympäristötarkastajien ja Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n päivystäjien kanssa pyrkinyt selvittämään öljyn päästölähdettä. Maastossa tehdyissä selvityksissä ei ole onnistuttu löytämään mistä kyseinen öljy tai kevyt polttoöljy on peräisin.

Pelastuslaitos on pyrkinyt imeytyspuomein ja ojapatoelementein rajaamaan öljyn leviämistä laajemmalle alueelle.
Pelastuslaitos on pyrkinyt imeytyspuomein ja ojapatoelementein rajaamaan öljyn leviämistä laajemmalle alueelle. (Kuva Poliisi)

– Viikinojan ympäristö ja Vanhankaupunginlahti ovat tärkeitä lintujen pesintä- ja levähdysalueita ja olisi erittäin tärkeää saada vuotokohta selville, ennen kuin ympäristölle aiheutuva vahinko laajenee. Poliisi tarvitsee nyt kansalaisten apua, jotta asia saadaan mahdollisimman nopeasti selvitetyksi ja vuoto tyrehtymään, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Asiaa tutkitaan rikosnimikkeellä ympäristön turmeleminen.

– Pyydämme asiasta jotain tietäviä ottamaan poliisiin yhteyttä ja auttamaan asian selvittämisessä. Öljyn joutuminen vesistöihin on aina vakava uhka luonnolle ja eliöstölle. Näinä aikoina, kuten aina, luontoarvot ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat tärkeitä ja jokaisen kansalaisen vastuulla, Hietala jatkaa.

Tapaukseen liittyvät tiedot voi ilmoittaa poliisille sähköpostitse osoitteeseen yleisvaaralliset.helsinki@poliisi.fi tai virka-aikana puhelinnumeroon 029 547 5433.

Lue myös: Ympäristörikosten määrä lisääntyy – ”Rikokset muodostuvat yhä tuottoisammaksi hyödyksi”

Kommentoi Facebookissa