Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähistöillä – ”Kävele koulutie etukäteen yhdessä lapsen kanssa”

Autoilijoiden tulee ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin nyt koulujen alkaessa.

Autoilijoiden tulee ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin koulujen alkaessa. (Kuva Poliisi)

Poliisi valvoo myös jalkakäytävällä ajavia polkupyöriä ja muun muassa sähköpotkulautoja.

LIIKENNETURVALLISUUS Poliisi turvaa koulujen aloitusta viikoilla 32–33 riippuen koulujen alkamisajankohdasta sekä valvoo tehostetusti ajonopeuksia erityisesti koulujen läheisyydessä.

Poliisi suosittelee, että aikuinen kävelisi koulutien läpi yhdessä lapsen kanssa ennen koulujen alkua.

– Lapselle hahmottuu selkeämpi kuva koulumatkasta ja sen mahdollisista vaaran paikoista, kun hän kävelee sen yhdessä aikuisen kanssa ja keskustelee siitä, miten koulumatka on turvallisinta kulkea, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Vaikka perusasiat olisivatkin jo kunnossa, kannattaa ne Kallion mukaan vielä kerrata.

– Lasta kannattaa muistuttaa esimerkiksi siitä, että aina ennen suojatielle astumista pitää vielä varmistua siitä, että tien ylitys on turvallinen myös valo-ohjatuissa risteyksissä, Kallio sanoo.

Poliisi valvoo nopeuksia koulujen lähettyvillä 12.–18.8. Euroopan laajuisen valvontateeman TISPOL Speed mukaisesti. Nopeusvalvonnan lisäksi valvonnan painopiste on kuljettajien kännyköiden ja turvalaitteiden käytössä sekä suojatiesääntöjen noudattamisessa.

– Poliisin pyrkimyksenä on koulujen alkaessa olla mahdollisimman näkyvästi esillä, koska poliisin näkyvyydellä pystytään parhaiten vaikuttamaan ihmisten liikennekäyttäytymiseen, Kallio sanoo.

Kallio korostaa, että autoilijoiden tulee ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin nyt koulujen alkaessa ja myös jatkossa sekä muistaa, että heitä koskee aina erityinen velvoite varovaisuuteen silloin, kun lapsia on liikenteessä.

Poliisi valvoo koulujen alkaessa tehostetusti myös jalkakäytävällä ajavia polkupyöriä ja muun muassa sähköpotkulautoja.

– Vain alle 12-vuotiaat saavat ajaa lain mukaan polkupyörällä jalkakäytävällä. Tätä vanhempien tulee käyttää pyörätietä tai ajorataa. Tämän monet aikuiset pyöräilijät tuntuvat unohtaneen, Kallio muistuttaa.

Kevyeksi sähköajoneuvoksi luokiteltavaa sähköpotkulautaa – maksiminopeus 25 km/h – kuljetetaan polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla. Jos erillistä väylää tai kaistaa ei ole, sähköpotkulaudalla liikutaan tien oikeassa reunassa.

Poliisi muistuttaa myös, että pyöräilijöiden kannattaa oman turvallisuutensa vuoksi aina käyttää pyöräilykypärää. Eikä esimerkin voimaa saa unohtaa.

– Valitettavan paljon näkee liikkeellä lapsiperheitä, joiden lapsilla on kypärät, mutta vanhemmilla ei. Monet vanhemmat myös puhuvat kännykkään autolla tai pyörällä ajaessaan. Lapsille tulisi näyttää hyvää ja turvallista esimerkkiä jo pienestä pitäen, Kallio muistuttaa.

Lue myös: Viisi alakouluikäistä lasta kuolee liikenteessä vuosittain – sadat vapaaehtoiset turvaavat lasten koulutietä

Kommentoi Facebookissa