HUIJAUSVIESTIT Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tutkii parhaillaan kymmeniä petoksia, joiden taustalla on huijausviesti. Äiti on saanut esimerkiksi tekstiviestin lapselta, jonka puhelin on kastunut, ja nyt tarvittaisiin rahaa. Paitsi, että puhelin ei yleensä ole oikeasti kastunut eikä viesti ole lapselta.
Poliisille jo surullisen tuttu huijaustapa toimii harmillisen usein edelleen. Tuoreissa tapauksissa yhdistävä tekijä on nimenomaan se, että huijari esiintyy henkilön lapsena.
Variaatioita huijauksille riittää. Joskus huijari lähettää lapsen nimissä viestin, että tämän puhelinnumero on muuttunut. Tämän jälkeen vanhempaa pyydetään siirtämään rahaa annetulle tilille, koska lapsella on ongelmia pankin kanssa. Rahantarpeen syynä on ollut väitetysti lisäksi esimerkiksi vaikeudet saada maksettua lainaa, koska pankkitunnukset ovat muka kastuneessa puhelimessa.
Tilit, joille uhrit ovat siirtäneet varojaan, ovat olleet sekä ulkomaisia että kotimaisia. Usein uhria on ohjeistettu merkitsemään maksun saajaksi täysin vieraan henkilön nimi, mutta uhri on silti uskonut pyynnön oikeellisuuteen. Viimeaikaisissa tapauksissa suomalaisten varat ovat päätyneet lopulta joko perinteisenä valuuttana tai kryptovaluutoiksi muutettuina eri Euroopan maihin.
Kymmenet henkilöt ovat menettäneet huijausten vuoksi suuria summia rahaa. Monet uhrit ovat siirtäneet huijarille tuhansia euroja ennen kuin asia on tullut puheeksi oman, todellisen lapsen kanssa. Muutamissa tapauksissa puhutaan jopa useista kymmenistä tuhansista euroista.
Jos huomaat tulleesi huijatuksi, ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Tee sitten poliisille rikosilmoitus joko sähköisesti tai käymällä millä tahansa poliisiasemalla. Rikosilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia.
Lue myös: Varo huijausviestejä veronpalautuksista – aidoissa verottajan viesteissä ei ole linkkejä
Kommentoi Facebookissa