Poliisi varoittaa ulkomaalaisista nettituttavista – rakastaja vaanii rahojasi verkossa

Tilit sijaitsevat ulkomailla ja niiden todellisista omistajista ei ole mitään selvyyttä.

Tilit sijaitsevat ulkomailla ja niiden todellisista omistajista ei ole mitään selvyyttä. (Kuva Fotolia)

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa ihastuksen huumassa on tehty useiden kymmenien tuhansien eurojen tilisiirrot.

PETOS Poliisille ilmoitetaan toistuvasti tapauksista, joissa ulkomaalaiset nettituttavat ovat onnistuneet erehdyttämään suomalaisia keski-ikäisiä tai eläkeläisiä maksamaan suurehkoja summia rahaa ulkomaisille pankkitileille vailla tietoa rahojen todellisista vastaanottajista. Vaikka vuosittain ilmoitettujen tapausten määrä on pienehkö, ulkomaille virrannut rikoshyöty on ollut huomattava.

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa ihastuksen huumassa on tehty useiden kymmenien tuhansien eurojen tilisiirrot, ennen kuin on ymmärretty karu todellisuus. Rahat vastaanotettuaan nettituttava on lopettanut yhteydenpidon ja rahat ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen.

Tyypillisesti nettituttavaan on tutustuttu jollakin internetin keskustelufoorumilla. Usein tällä on ollut jokin tunteisiin vetoava tarina kerrottavanaan. Hän on esiintynyt valtion virkamiehenä, upseerina tai muutoin herrasmiehenä, joka on esimerkiksi sairastuttuaan joutunut tilapäiseen rahapulaan.

Toisinaan nettituttavan yrityksellä on ollut jokin väliaikainen taloudellinen ongelma, johon on pyydetty rahaa lainaksi. Yleensä nettituttavalla on ollut kuvamateriaalia esitettävänään kertomuksensa tueksi. On myös tapauksia, joissa rahaa on pyydetty, jotta nettituttava voisi matkustaa Suomeen ihastustaan tapaamaan.

Poliisin on vaikea selvittää edellä kerrotunlaisia petosrikoksia. Kyseiset rikokset tulevat poliisin tietoon viiveellä. Raha on tällöin jo ehtinyt vaihtaa omistajaa. Tilit sijaitsevat ulkomailla ja niiden todellisista omistajista saati käyttöoikeuden haltijoista ei ole mitään selvyyttä. Myös esitetyt kuvat ovat usein kuvakaapattuja ja nimet keksittyjä.

Jokainen täysivaltainen henkilö toki saa itse päättää rahojensa käyttökohteesta, mutta välttyäksesi erehdytyksi tulemiselta, pysähdy ja mieti vielä kerran, onko rahojen pyytäjä liikkeellä vilpittömällä mielellä.

Ja jos huomaat joutuneesi nettipetoksen kohteeksi, ilmoita siitä mahdollisimman pian poliisille, vaikka asia tuntuisikin kiusalliselta tai jopa nololta. Mitä kauemmin tapahtumasta on kulunut aikaa, sitä pienempi mahdollisuus on päästä tekijän jäljille.

Lue myös: Identiteettivarkaudet ovat kasvussa – valeprofiileista ja luvattomista nettitilauksista syntyy vahinkoa

Kommentoi Facebookissa