Poliisin asekeräyksen yllättävin löytö – Mauno Koivistonkin jatkosodassa käyttämänä tunnettu Emma-pikakivääri

Emma-pikakivääreitä saatiin jo talvisodassa sotasaaliina, varastorasvassa olleen aseen mukana oli kolme täyttä rumpulipasta.

Emma-pikakivääreitä saatiin jo talvisodassa sotasaaliina, varastorasvassa olleen aseen mukana oli kolme täyttä rumpulipasta. (Kuva SA-kuva)

Itä-Suomessa talteen saatiin 254 asetta, 323 kg patruunoita, 41 kg räjähdysaineita, 470 nallia sekä 63 metriä tulilankaa.

ASEKERÄYS Itä-Suomen poliisilaitos sai kuluneella viikolla päätökseen ase- ja räjähdekeräyksen. Alkuperäisenä tavoitteena oli päättää keräys marraskuussa ja ulottaa se ainoastaan Pohjois-Savon maakunnan alueelle, mutta kerättävää riittikin tammikuun lopulle saakka Etelä-Savoa ja Pohjois-Karjalaa myöten.

Kaikkiaan keräysosoitteita kertyi yli 280 ja talteen saatiin 254 asetta, 323 kg patruunoita, 41 kg räjähdysaineita, 470 erilaista nallia sekä 63 metriä aikatulilankaa. Erilaisia sotilasaseita ja -räjähteitä löytyi yhteensä 25 kappaletta ja Puolustusvoimat avusti poliisia sekä tuotteiden keräys- että hävitysvaiheessa. Aseiden ja räjähteiden lisäksi poliisin haltuun luovutettiin runsaasti muun muassa kaasusumuttimia, ilma-aseita ja pyroteknisiä tuotteita.

Tyypillisimmät kerätyt tavarat olivat haulikoita, joita oli 140 kappaletta, sekä dynamiittiräjähteet ja ruuti. Sotilastarvikkeet vaihtelivat sakaramiinasta pikakivääriin. Jälkimmäinen, vuoden 1932 neuvostoliittolainen ase – paremmin Suomessa tunnettu Emma-nimellä – vastaanotettiin tammikuussa Savonlinnassa ja varastorasvassa olleen aseen mukana oli kolme täyttä rumpulipasta.

Erkki Lamminen pelaa korttia Mauno Koiviston Emma-pikakiväärin päällä. Ase löytyy nykyisin Sotamuseosta.

Poliisi toteaa maanpuolustushengen ja -valmiuden olevan Itä-Suomessa edelleen kohdallaan, mutta tämäkin Puolustusvoimille kuuluva ase oli hieman väärässä paikassa. Puna-armeijan käytössä ollut Degtjarev-pikakivääri oli jatkosodassa myös presidentti Mauno Koiviston käyttämä asetyyppi. Törnin jääkärinä palvelleen Koiviston ase löytyi sittemmin piilotettuna Enon korvesta ja on nykyisin Sotamuseossa.

Luvattomat ampuma-aseet, niiden osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset sekä räjähteet voi jatkossakin luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia. Rangaistusuhasta vapautumisen ehtona on, että henkilö ilmoittaa esineestä oma-aloitteisesti poliisille. Niin sanottu armovuosimenettely ei ole sidottu tiettyyn ajankohtaan, mutta koskee ainoastaan edellä mainittujen esineiden laitonta hallussapitoa, niillä mahdollisesti tehdyt muut rikokset tutkitaan normaaliin tapaan.

Oman turvallisuuden vuoksi vaarallisiin esineisiin, erityisesti räjähteisiin ei tule koskea, eikä niitä saa ryhtyä omatoimisesti siirtämään tai kuljettamaan esimerkiksi poliisiasemalle. Poliisi tunnistaa ja noutaa aina räjähteet tai sellaisiksi epäillyt esineet asiakkaan ilmoittamasta paikasta.

Lue myös: Hurja määrä aseita ja räjähteitä yhdellä miehellä – poliisi takavarikoi kivääreitä, haulikoita, pistooleita sekä revolvereja

Kommentoi Facebookissa