Poliisin tutkinnanjohtaja Turun terrori-iskijästä: ”Hän näki itsensä Isisin taistelijana”

Toinen tekijän käyttämistä veitsistä terrori-iskussa.

Toinen tekijän Turun terrori-iskussa käyttämistä veitsistä. (Kuva Keskusrikospoliisi)

Keskusrikospoliisin esitutkinta Turussa elokuussa tapahtuneisiin puukotuksiin liittyen on valmistunut.

TERRORI-ISKU Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Turussa 18. elokuuta tehdyistä puukotuksista. Rikosta on tutkittu epäiltyinä kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana sekä yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Epäilty, vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen on kaikissa kuulusteluissaan myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Puukotuksia seuranneen yön aikana poliisi sai haltuunsa teoista epäillyn omaisuutta, muun muassa hänen Telegram-alustalla julkaisemansa uskonnollissävytteisen manifestin, jonka hän oli kirjoittanut ja videoinut ennen puukotuksia. Myöhemmin epäillyn puhelimesta löytyi laite-etsinnässä valokuvia ja videoita Isis-terroristijärjestöstä, samoin hänen tietokoneensa selaushistoria kertoi kiinnostuksesta Isisiin ja väkivaltaan.

Omissa kuulusteluissaan epäilty on kertonut, että hän aloitti Isisiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia. Myös lähipiirin mukaan epäilty oli osoittanut merkkejä radikalisoitumisesta: hän oli halunnut näyttää Isis-videoita muillekin ja kertonut pitävänsä järjestön toimintaa oikeana. Yhtenä syynä tekemiinsä puukotuksiin epäilty kertoo länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Epäilty loukkaantui kiinniottotilanteessa, poliisin on todettu toimineen esimerkillisesti.
Epäilty loukkaantui kiinniottotilanteessa, poliisin on todettu toimineen esimerkillisesti. (Kuva AOP)

– Hän näki itsensä Isisin taistelijana, kommentoi tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Olli Töyräs.

Puukotuspäivän aamuna epäilty siirtyi polkupyörällä Kaarinasta tuttavansa asunnolta, jossa hän väliaikaisesti asui, kohti Turun keskustaa. Kuulusteluissa hän kertoi ottaneensa mukaansa tuttavansa kaksi keittiöveistä. Turkuun päästyään epäilty vieraili Aurajoen varrella sijaitsevan moskeijan rukoushetkessä ja siirtyi sen jälkeen Turun tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan puistoon. Sieltä hän matkusti linja-autoaseman kautta Turun kauppatorille.

– Epäillyn tarkoituksena oli ensin hyökätä näkemänsä varusmiehen kimppuun, mutta tilanteeseen tuli muita ihmisiä häiriötekijöiksi, Töyräs tarkentaa.

Epäilty puukotti neljää uhria Turun Kauppatorin länsikulmauksessa, Aurakadun ja Yliopistonkadun risteyksen läheisyydessä. Yksi uhreista kuoli. Kolme muuta loukkaantui, yksi heistä vakavasti. Lisäksi epäilty yritti puukottaa yhtä henkilöä, mutta tämä onnistui väistämään iskut.

Tämän jälkeen tapahtumat etenivät Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun risteysalueelle, jossa yksi uhri kuoli ja kolme loukkaantui. Kaksi viimeistä uhria joutuivat puukotuksen uhreiksi Brahenkadulla.

Turun Kauppatorilla hiljennyttiin järkyttävän tapauksenjohdosta ja sytytettiin kynttilöitä uhrien muistamiseksi.
Turun Kauppatorilla hiljennyttiin järkyttävän tapauksen johdosta ja sytytettiin kynttilöitä uhrien muistamiseksi. (Kuva AOP)

Brahenkadulla Lounais-Suomen poliisilaitoksen partio otti epäillyn kiinni. Kiinnioton yhteydessä toinen partioon kuuluneista poliiseista ampui epäiltyä jalkaan ja toinen käytti etälamautinta, sillä epäilty piti viimeisestä uhristaan kiinni ja uhkasi tätä puukottamisella. Epäilty toimitettiin tämän jälkeen sairaalahoitoon.

Tapahtumat Turun keskusta-alueella kestivät noin 4–5 minuuttia ja epäillyn kulkema matka oli 465 metriä. Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tapahtumien aikaan ”allahu akbar”. Epäilty itse on vahvistanut tämän kuulusteluissa ja kertonut, ettei valikoinut uhrejaan.

Kaikkiaan esitutkinnan aikana on kuultu kymmeniä henkilöitä, myös puukotusten silminnäkijöitä. Esitutkinnan aikana ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, että epäilty olisi kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön, vaan hän on toiminut yksin.

Kommentoi Facebookissa