Poliisipartio luuli pysäyttävänsä vain rattijuoppoa – paljastui tuhansien huumaavien tablettien myyntirinki

Tabletit on levitetty edelleen erityisesti Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa.

Tabletit on levitetty edelleen erityisesti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa. (Kuva Poliisi)

Törkeässä huumausainerikoksessa Suomeen salakuljetettiin useissa erissä yli 17 000 Subutex-tablettia.

HUUMEET Helsingin poliisilaitoksen Rikostorjuntayksikkö tutki kevään ja kesän aikana laajaa Subutex-tablettien maahantuonti- ja levityskokonaisuutta. Syyttäjä nosti asiassa 31.7.2018 useita syytteitä törkeistä huumausainerikoksista. Asiakokonaisuutta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa elokuun aikana.

– Esitutkinnassa selvisi, että Suomeen on salakuljetettu usealla eri kerralla yhteensä ainakin 17 600 kappaletta Subutex-tabletteja. Tabletit on levitetty edelleen erityisesti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa. Pääosa Subutex-tableteista on myyty katukaupassa Helsingin päärautatieaseman läheisyydessä, kertoo rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

Tabletit oli esitutkinnan mukaan hankittu Virosta. Subutex-tabletteja on takavarikoitu useilta maahantuonnista sekä levityksestä epäillyiltä henkilöiltä. Tutkinnan aikana on kuultu pariakymmentä henkilöä, joista kymmenen on ollut rikosepäilyn vuoksi tutkintavankina. Useat henkilöt ovat edelleen tutkintavankeudessa.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että osin samat tekijät ovat levittäneet myös noin kaksi kiloa amfetamiinia, useita tuhansia Rivotril– ja Ksalol-tabletteja sekä pienempiä määriä muita huumausaineita.

– Huumausaineita on myyty henkilökohtaisten kontaktien sekä Tor-verkossa toimivan Sipulikanavan kautta. Huumausaineita on myös hankittu niin ikään Tor-verkossa toimivan Silkkitien kautta.

Huumausaineet on myyty suoraan tai toimitettu maastokätköihin.

– Poliisin paljastavaa toimintaa pyrittiin välttämään käyttämällä epäiltyjen välisessä viestinnässä salattuja nettisovelluksia sekä prepaid-liittymiä, joita vaihdettiin lähes päivittäin, Nikonen jatkaa.

Poliisi pääsi vyyhdin jäljille, kun partio pysäytti huhtikuussa 2018 liikennevalvonnan yhteydessä Helsingin Sörnäisissä ajoneuvon, jonka kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta. Ajoneuvosta löytyi Subutex-tabletteja ja amfetamiinia, jotka poliisi takavarikoi. Ajoneuvon kuljettajaa ja matkustajaa epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Kuljettajalla ei ole aiempia tuomioita huumausaineisiin liittyvistä rikoksista.

Epäillyn rikoskokonaisuuden laajuus selvisi poliisin omien tutkimusten kautta. Esitutkinnassa on selvinnyt edellä mainittujen henkilöiden liittyvän myös muiden poliisilaitosten tutkimiin juttukokonaisuuksiin.

Helsingin poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Oulun ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin pohjoisten osastojen kanssa.

Lue myös: Ulkomainen miljoonaliiga jäi kiinni – huumeita tuotiin Suomeen jalkaisin, autolla ja rahtilähetyksinä

Kommentoi Facebookissa