Poliittinen lakko pysäyttää lentoasemat – viisi liittoa mukana

Lakko lentoasemilla alkaa 1.2.2024 ja päättyy 2.2.2024. (Kuvituskuva Fotolia)

Liitot kertovat vastustavansa hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia.

LAKKO Ilmailualan unioni IAU, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat ilmoittaneet lakoista, jotka koskevat kaikkia Suomen lentoasemia. Suomen Liikennelentäjäliitto on mukana itsenäisenä toimijana ja päättää erikseen toimiensa laajuuden.

Lakolla liitot kertovat vastustavansa hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. Lakko lentoasemilla alkaa 1.2.2024 ja päättyy 2.2.2024. Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakko on liittojen mukaan poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan.

Liitot vaativat, että hallitus keskeyttää heikennys- ja leikkausesitystensä valmistelun ja aloittaa työelämää koskevien muutosten valmistelun tyhjältä pöydältä työntekijöiden ääntä aidosti kuunnellen. Liittojen mielestä hallitusohjelman tavoitteet ovat kuin suoraan elinkeinoelämän vaalitavoitteista.

– Emme voi katsoa toimettomina, kun jäseniltämme ollaan viemässä keinot puolustaa kunnollisia työehtoja. Lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Finavian tai Airpron palveluksessa, JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo.

AKT:n mukaan hallituksen työelämäheikennykset ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat niin kestämättömiä, että työntekijät haluavat reagoida.

– Hallitus on saatava kuuntelemaan myös työntekijöitä. Lakossa ovat mukana AKT:n osalta matkustamohenkilökunta eli lentoemännät ja stuertit, lentokenttien tankkaustoiminta, sekä lentoaseman linja-autonkuljettajat, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

IAU osallistuu työtaistelutoimiin muiden ammattiliitojen tavoin ja ilmoittaa toimistaan virallisten päätösten perusteella viimeistään ensi viikon tiistaina. PAM on mukana yhteisessä rintamassa muiden lentoasemilla toimivien liittojen kanssa.

– Palvelualojen ammattilaiset toimivat lentoasemilla tukitoiminnoissa tuottamassa matkustajille palveluita, huolehtimassa kiinteistöistä ja turvallisuudesta, kertoo PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne.

Lue myös: Virkamiesten mukaan sairaalaverkostoa on tiivistettävä – osaavan työvoiman saatavuus ratkaisevaa

Kommentoi Facebookissa