Pommi-isku jalkapallojoukkuetta vastaan selvisi – syynä kummallinen keinottelu optioilla

Taustalla Borussia Dortmundin joukkueen bussi, jonka kulkureitille oli asennettu pommeja.

Taustalla Borussia Dortmundin joukkueen bussi, jonka kulkureitille oli asennettu pommeja. (Kuva AOP)

Poliisin epäilyt herätti poikkeuksellinen kirje, joka löytyi tapahtumapaikalta.

POMMI-ISKU Kun Saksassa Mestarien liigan kotiotteluun matkalla olleen jalkapallojoukkue Borussia Dortmundin linja-autoa vastaan tehtiin pommi-isku, herätti se poliisin huomion erikoisuudellaan.

Poliisi tiedotti poikkeuksellisesti heti tapahtuman jälkeen, että ”kyseessä on ilmeisesti terrori-isku, vaikka vielä ei tiedetäkään, onko motiivi poliittinen, uskonnollinen vai nimenomaan urheiluun liittyvä”. Kolme räjähdettä oli kiinnitetty aitaan bussin reitille ja ne räjäytettiin joukkueen ajaessa ohi. Räjähdyksessä loukkaantui espanjalaispuolustaja Marc Bartra, jonka murtunut värttinäluu leikattiin sairaalassa.

Läheltä räjähdyspaikkaa löytyi kirje, jonka sisältöä ei kerrottu julkisuuteen. Tiettävästi se sisälsi selkeitä poikkeavuuksia aikaisempien terrori-iskujen yhteydessä löytyneihin viesteihin nähden. Järjestäytyneestä terrorismista ei poliisin mukaan ollut kyse. Päivän Lehden artikkelin voi lukea tästä.

Tänään Saksan poliisi on pidättänyt 28-vuotiaan miehen. Sergei W -nimeä kantava murhan yrityksestä epäilty henkilö on sekä Saksan että Venäjän kansalainen. Saksalaismedioiden kuten Der Spiegelin sekä Bildin mukaan Sergein motiivi tekoon liittyy rahaan. Sergei ei ollut kuitenkaan mikään ammattilainen terrorismissa eikä talousrikoksissa.

Borussia Dortmund -joukkueen omistava osakeyhtiö on listattu pörssiin, ja Sergei oli ostanut yhtiön osakkeisiin sidottuja optiosopimuksia. Hän oli nostanut kulutusluottoa, jonka avulla hankki 15 000 optiota 78 000 eurolla. Jos joukkueen osakekurssi olisi romahtanut, Sergei olisi voinut ansaita jopa 3,9 miljoonaa euroa. Optioiden ostaminen oli kuitenkin niin erikoinen tapaus, että pankki ilmoitti asiasta poliisille.

Sergei kirjoittautui samaan hotelliin jalkapallojoukkueen kanssa, ja herätti myös siellä huomiota. Hän oli tehnyt varauksen aluksi kahdelle ajankohdalle, kun ottelupäivämäärä ei ollut vielä varmistunut. Sergei oli ostanut optiot hotellin tietokoneella ja hän oli lisäksi halunnut vaihtaa huoneeseen, josta olisi näkymä räjähdyspaikalle.

Pommit räjäytettiin ilmeisesti kaukolaukaisimella hotellista. Räjähdyksen tapahduttua Sergei oli mennyt ravintolaan tilaamaan pihvin – kun muut vieraat säntäilivät hädissään.

Borussia Dortmundin pörssikurssi heikentyi vain muutaman prosentin iskun jälkeen, mutta joukkue hävisi päivällä siirretyn ottelunsa Monacoa vastaan maalein 2–3. Viranomaiset seurasivat Sergeitä viikon ajan, ennen kuin hänet pidätettiin.

Kommentoi Facebookissa