Tarkka-ampuja Simo Häyhän elokuva ei saa tukea Suomessa – käsikirjoittajaksi oli tarjolla Finlandia-voittaja

Eversti Svensson luovuttaa tarkka-ampuja Simo Häyhälle ruotsalaisten lahjoittaman kiväärin kunniakirjoineen 20.2.1940.

Eversti Antero Svensson luovuttaa talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhälle ruotsalaisten lahjoittaman kiväärin kunniakirjoineen 20.2.1940. (Kuva SA-kuva)

Kiinnostusta riittää kansainvälisesti, Japanissa elämäkertaa on myyty jo yli 70 000 kappaletta.

ELOKUVA Päivän Lehden uutinen talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä suunnitellusta amerikkalaisesta elokuvasta sai aikaan kiihkeää mielipiteen vaihtoa puolesta ja vastaan. Alkuperäisen artikkelin voit lukea tästä.

Vaatimattoman pienviljelijän ja metsämiehen maine ei tunnu haalistuvan, vaikka hänen taisteluistaan on kulunut jo 77 vuotta. Pienikokoinen karjalainen suojeluskuntamies palveli Kollaan rintamalla, jossa komppanianpäällikkönä toimi toinen legenda, Aarne ”Marokon kauhu” Juutilainen.

Häyhä arvostetaan edelleen kansainvälisesti maailman kaikkien aikojen parhaaksi tarkka-ampujaksi ja hän on saamassa oman museon Kollaa-museon rinnalle, kuten kerroimme artikkelissamme, johon pääset tästä.

Suomessa jotkut ovat pelänneet, että tarkka-ampujasta kertovasta elokuvasta tulisi Yhdysvalloissa liian Hollywood-tyylinen action-elokuva. Toisten mielestä elokuva olisi joka tapauksessa kunnianosoitus, taiteellisine vapauksineenkin.

Finlandia-palkittu käsikirjoittaja

Itse asiassa Simo Häyhästä kertova elokuva on ollut suunnittelussa myös Suomessa muutamaan otteeseen. Kustannusosakeyhtiö Revontuli on ollut mukana eri dokumentti- ja elokuvahankkeissa.

Revontulen julkaisema Simo Häyhä -elämäkerta Valkoinen kuolema on myynyt Suomessa yli 100 000 kappaletta eri versioina. Teos on käännetty muun muassa englanniksi ja puolaksi, Japanissa on julkaistu Simo Häyhän innoittamana elämäkerran lisäksi jopa manga-sarjakuva.

– Valkoinen kuolema -elämäkertaa on myyty Japanissa jo yli 70 000 kappaletta, kustantaja Tapio Anttila summaa.

Antti Tuurin romaaniin perustuva elokuva Talvisota arvioitiin aikoinaan kuuden Jussi-palkinnon arvoiseksi.
Antti Tuurin romaaniin perustuva elokuva Talvisota arvioitiin aikoinaan kuuden Jussi-palkinnon arvoiseksi. (Kuva Otava/ Jouni Harala)

Viitisen vuotta sitten Simo Häyhä -elokuvaa oli suunnittelemassa Writer´s Block -tuotantoyhtiö. Tapio Anttila paljastaa, että tarjolla hankkeeseen oli erittäin maineikas suomalainen käsikirjoittaja.

Elokuvan käsikirjoituksen tekijäksi olisi kiinnitetty kirjailija Antti Tuuri. Antti Tuuri voitti vuonna 1997 Finlandia-palkinnon teoksellaan Lakeuden kutsu.

Ei tukea tarkka-ampujaelokuvalle

Pohjoismaiden neuvoston palkitseman Tuurin romaaniin perustuvan Pohjanmaan filmatisoi Pekka Parikka elokuvaksi vuonna 1988, seuraavana vuonna kirjasta valkokankaalle päätyi kuuden Jussi-palkinnon veroiseksi arvostettu Talvisota, jota verrattiin jopa Tuntemattomaan sotilaaseen ja sille haettiin kansainvälistä näkyvyyttä.

Tuurin Elämä isänmaalle -romaanin pohjalta Olli Saarela ohjasi vuonna 1999 sotaelokuvan Rukajärven tie. Tuuri on ollut mukana myös romaaniensa elokuvien käsikirjoitustyössä. Kaksi vuotta sitten Olli Saarela aloitti Simo Häyhästä nimellä White Death oman elokuvaprojektinsa, joka on nyt pysähtynyt.

Kumpikaan Simo Häyhä -elokuvahankkeista, Antti Tuurin käsikirjoittamana tai Olli Saarelan ohjaamana, ei kuitenkaan saanut minkäänlaista tukea Suomen elokuvasäätiö SES:ltä. Tämän vahvistaa myös elokuvasäätiö.

– Nämä hankkeet eivät ole saaneet elokuvasäätiön tukia. Muita aiheeseen liittyviä projekteja ei ainakaan tällä hetkellä ole säätiössä käsittelyssä.

Siksi ainoa vireillä oleva hanke on amerikkalainen White Death, jonka ohjaajaksi on kiinnitetty David McElroy ja käsikirjoituksen on tehnyt James Poirier. Elokuvaprojekti on tällä hetkellä esituotantovaiheessa ja se pyrkii varmistamaan rahoituksensa sekä näyttelijäkiinnityksiä.

  • Kirjoittajan sotahistorialliset teokset on julkaissut Revontuli

Kommentoi Facebookissa