Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä tehdään Hollywood-elokuva – mukana huipputuottaja!

Eversti Antero Svensson luovuttaa 17.2.1940 Simo Häyhälle tarkkuuskiväärin, jonka on lahjoittanut ruotsalainen liikemies Eugen Johansson.

Eversti Antero Svensson luovuttaa 17.2.1940 Simo Häyhälle tarkkuuskiväärin, jonka on lahjoittanut ruotsalainen liikemies Eugen Johansson. (Kuva SA-kuva)

Elokuvaohjaaja David McElroy suitsuttaa käsikirjoituksen olevan uskomaton.

ELOKUVA Talvisodan legendaarisen tarkka-ampuja Simo Häyhän maine ei tunnu haalistuvan, vaikka hänen taisteluistaan on kulunut jo 77 vuotta. Pienikokoinen karjalainen suojeluskuntamies palveli Kollaan rintamalla, jossa komppanianpäällikkönä toimi toinen legenda, AarneMarokon kauhuJuutilainen.

Simo Häyhä arvostetaan kansainvälisesti maailman kaikkien aikojen parhaaksi tarkka-ampujaksi. Hänen tililleen kirjattiin avotähtäimellä varustetulla Pystykorva-kiväärillä yli 200 kaatunutta ja konepistoolilla saman verran lisää, vahvistamattomana lukuna peräti 542 vihollista.

Häyhän talvisota päättyi 6.3.1940, kun venäläisten räjähtävä luoti osui hänen kasvoihinsa. Lehdissä uutisoitiin miehen kuolleen, mutta hän toipui ja kävi vanhoilla päivillään jopa presidentti Urho Kekkosen kanssa metsällä.

Japani, Puola, Britannia, Kanada…

Simo Häyhästä on kirjoitettu menestysteoksia, muun muassa filosofian maisteri Petri Sarjasen Valkoinen kuolema (Revontuli) on myynyt loppuun lukuisia painoksia ja se on julkaistu esimerkiksi Puolassa ja Japanissa. Vesa Vitikaisen ja Tomi Sunnarborgin sotasarjakuva Häyhästä halutaan myös julkaista kansainvälisesti.

– Neuvottelemme parhaillaan brittiläisen sekä kanadalaisen kustantajan kanssa. On mahdollista että sarjakuva julkaistaan kahdella mantereella – tai ei kummassakaan, Vesa Vitikainen toteaa realistisesti.

Simo Häyhästä kertovasta amerikkalaisesta elokuvasuunnitelmasta on tehty jo promootiojuliste.
Simo Häyhästä kertovasta amerikkalaisesta elokuvasuunnitelmasta on tehty jo promootiojuliste. (Kuva Methodical Production)

Brittien kiinnostusta on saattanut lisätä se, että vain muutama viikko sitten BBC:n History Extra -sarjassa julkaistiin artikkeli ”The world´s deadliest sniper: Simo Häyhä”.

Elokuvaohjaaja Olli Saarela suunnitteli vielä jokin aika sitten elokuvaa Häyhästä, mutta projekti lienee jäätynyt, sillä ainakin hankkeen nettisivut on suljettu. Sen sijaan vakuuttavammat uutiset kantautuvat Suomeen Yhdysvalloista.

IMDb:n tietokantaan on nimittäin rekisteröity elokuva ”The White Death”, joka kertoo kaikkien aikojen tehokkaimman tarkka-ampujan, Simo Häyhän tositarinan talvisodassa.

Mukana maineikas Hollywood-tuottaja

Elokuvan ohjaajaksi on kiinnitetty David McElroy ja käsikirjoituksen on tehnyt James Poirier. Elokuvaprojekti on tällä hetkellä esituotantovaiheessa.

David McElroy on valmistunut Los Angeles Film Schoolista ja hän on tähän mennessä hankkinut kannuksia ja palkintoja pääasiassa lyhytfilmeistä. Käsikirjoitus on James Poirierilla ollut valmisteilla itse asiassa jo pitkään, sillä The White Death on palkittu sekä Tribeca Cinema´s Film Festivalilla vuonna 2011 että Jacksonville Film Festivalilla vuonna 2010 parhaana elokuvakäsikirjoituksena.

– Elokuvatuotannot ovat pitkällisiä hankkeita. Amerikkalaisia kiinnostavista sotasankareista myös Lauri Törnistä kertova elokuva on muutamaan otteeseen ollut suunnitteilla, mutta se ei koskaan edennyt lopulliseen tuotantoon, kustantaja Tapio Anttila Revontulesta kertoo.

Elokuvaajan ohjaajaksi on kiinnitetty David McElroy, käsikirjoituksesta vastaa James Poirier.
Elokuvaajan ohjaajaksi on kiinnitetty David McElroy, käsikirjoituksesta vastaa James Poirier. (Kuva IMDb)

Suunnitellun tarkka-ampujaelokuvan tuottaja on erittäin maineikas. Paramountin Robert Evans on ollut jo aikoinaan mukana tuottajana sellaisissa menestyselokuvissa kuin Jack Nicholsonin tähdittämä Chinatown ja Dustin Hoffmanin Maratoonari, puhumattakaan Hollywood-tuotannoista kuten Love Story ja Kummisetä. Evans on saanut myös oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

”Käsikirjoitus on uskomaton”

Päivän Lehti sai kiinni elokuvaohjaaja David McElroyn Los Angelesista. Hän vahvistaa tiedot omasta roolistaan ja Evansin toimimisesta tuottajana. Käsikirjoitus on myös valmis ja saa ohjaajalta suurta kiitosta.

– Se on kerta kaikkiaan uskomaton. Olemme lähettäneet käsikirjoituksen luettavaksi eräille erittäin tunnetuille näyttelijöille ja saaneet monet kiinnostumaan filmistä.

McElroy ei voi vielä vahvistaa nimiä, mutta toivoo pystyvänsä tekemään sen lähiviikkojen aikana. Hän tietää hyvin myös talvisodan sekä Simo Häyhän merkityksen suomalaisille.

– Tämä mies on legenda ja ansaitsee yhtä eeppisen tarinan kuin hän itse on. Uskon meillä olevan sellainen elokuva käsissämme.

  • Kirjoittajan sotahistorialliset teokset on julkaissut Revontuli
  • Päivän Lehden muut vuoden 2017 luetuimmat jutut löydät tästä

Kommentoi Facebookissa