Päivän Lehden vuoden puhutuimmat ovat tässä – Sipilästä sotasankariin ja Berneristä metsuriin

Pääministeri Juha Sipilän johtaman hallituksen toimet ovat kiinnostaneet lukijoitamme, taustalta on noussut erityisesti liikenneministeri Anne Berner.

Pääministeri Juha Sipilän johtaman hallituksen toimet ovat kiinnostaneet lukijoitamme, taustalta on noussut erityisesti liikenneministeri Anne Berner. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Lukijoidemme suosikkilista todistaa, että yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat kansaa.

KOLUMNI Perinteisellä medialla on vuodenvaihteessa tapana listata vuoden suurimmat uutistapahtumat ja kohutuimmat kansiotsikot. Päivän Lehdellä on takanaan vasta hieman yli vuosi, mutta – vänrikki Stoolin sanoin – jotain mekin ehkä tietäisimme.

Emme kuitenkaan arvioi toimituksemme taholta tapahtumien tai artikkeleiden arvoa, vaan tukeudumme lukijoihimme ja lahjomattomaan tilastotietoon. Luetuimmaksi artikkeliksemme päätyäkseen Päivän Lehden jutun oli saatava yli 100 000 lukijaa ja suosituimpia oli jaettu myös sosiaalisessa mediassa yli 16 000 kertaa.

Aina lukijamäärä ja jakomäärä eivät kohtaa toisiaan, mutta kuusi luetuinta artikkeliamme keräsivät jokainen yli 12 000 jakokertaa. Vuoden aikana teimme sivustollamme muutaman teknisen korjauksen, jonka johdosta joidenkin artikkelien nähtävissä olevasta jakomäärästä puuttuu kuitenkin osa.

Päivän Lehden paras avustaja vuoden aikana oli oma valtioneuvostomme eli Suomen hallitus, ministereiden tekemisiä koskevia artikkeleita oli Top 7 -listassamme yli puolet. Ja kaksi kiinnostavinta hahmoa hyvässä ja pahassa olivat ehdottomasti pääministeri Juha Sipilä sekä liikenneministeri Anne Berner.

Mutta pitemmittä puheitta Päivän Lehden vuoden luetuimpien juttujen listaan. Pääset lukemaan artikkelit suoraan klikkaamalla otsikkoa, jaamme ne myös sosiaalisessa mediassa nyt vuoden viimeisenä päivänä.

Top 7: Näin kävi Sipilän 750 000 euron lainalle – muutaman tuhannen arvoiset osakkeet muuttuivat miljoonaksi

Pääministeri Juha Sipilän alkuvuosi kului selitysten muodossa. Kun Terrafamesta selvittiin tuli Chempolis, ja silloin kun poliittinen päättäjä ja vallankäyttäjä ei avoimesti kerro liiketoimintansa yhteyksistä, on lehdistön velvollisuus ottaa selvää.

Top 6: Hallitus jyräsi virkamiehet – terveysjätit jakavat keskenään miljardien sote-markkinat

Sote-sotkut ovat olleet puheenaiheena koko vuoden, eikä selvitysten päättyminen ole vielä lähelläkään näköpiirissä. Jo aikaisessa vaiheessa oli selvää, että terveysjätit tulevat keräämään muutoksesta miljardeja, vaikka viilauksia onkin matkan varrella ja artikkelin julkaisun jälkeen muun muassa aikatauluihin tehty.

Top 5: Yle-verostasi maksetaan joka vuosi 40 miljoonaa euroa veroparatiiseja käyttävälle yhtiölle

Ei voi kuin ihmetellä, kuinka päättäjät antavat miljoonien eurojen verotulojen valua verokikkailulla veroparatiisien kautta ulkomaille, oli kyse sitten terveyspalveluista, sähköverkoista tai televisiotoiminnasta. Kaiken lisäksi hallitus päätti juuri tukea vastaavaa toimintaa harjoittavaa MTV:tä miljoonilla.

Top 4: Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä tehdään Hollywood-elokuva – mukana huipputuottaja!

Jotta osaisi tehdä tulevaisuutta, on tunnettava historiaa. Kertomukset sotiemme sankareista ovat olleet lukijoidemme vakiosuosikkeja, ehkä vielä erityisesti näin Suomen juhlavuonna. Toivottavasti talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä kertova elokuva nähdään vielä arvoisessaan muodossa valkokankaalla.

Top 3: Taas epäily kähminnästä – Bernerin konsultit laskuttivat ”sattumalta” samat summat

Liikenneministeri Anne Bernerille sattui ja tapahtui. Vaikka liikenneverkko kaatui, uutta yhtiöittämistä yritettiin kun silmä vähänkin vältti. Kummalliset konsulttipalkkiot saivat ennustuksen mukaisesti jatkoa myös uuden artikkelin muodossa.

Top 2: Metsuri-Jaakko on ajanut loppuun 75 moottorisahaa – eikä ole ollut päivääkään poissa töistä

Toimittaja Anne Anttilan elämänmakuisista ja lämminhenkisistä artikkeleista pöllipinon päällimmäiseksi kapusi vanhan liiton metsämiehen, metsuri Jaakko Pessisen tarina. Sitä lukiessa ei voi kuin kirjoituspöydän takaa todeta: ”On se hurja!”

Top 1: Tämä on skandaali – Bernerin Liikenneverkko livautettiin viime hetkellä raporttiin

Ykkössijan Päivän Lehden lukijoiden mielestä ansaitsi jo vuoden toisena päivänä julkaisemamme perusteellinen ja taustoittava artikkeli, jota virkamiesten lisäksi tähditti jälleen ministeri Berner. Artikkelin loppulause kertoo kaiken: ”Kyseessä olisi näin miljardiluokan katastrofi, jota Suomen kansa ei tällä kerralla halua maksaa.” Ja niin se Liikenneverkko kaatuikin.

Hyvää uutta vuotta!

Kari Kallonen

Kirjoittaja on Päivän Lehden päätoimittaja

Kommentoi Facebookissa