Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhä saa oman museon – toivoi Venäjän palauttavan kotitilan

Eversti Antero Svensson luovuttaa 17.2.1940 Simo Häyhälle tarkkuuskiväärin, jonka on lahjoittanut ruotsalainen liikemies Eugen Johansson.

Eversti Antero Svensson luovuttaa 17.2.1940 Simo Häyhälle tarkkuuskiväärin, jonka on lahjoittanut ruotsalainen liikemies Eugen Johansson. (Kuva SA-kuva)

Viisitoista vuotta sitten kuolleen sotasankarin testamentissa oli erikoinen lisäys.

SUOMI 100 Talvisodan yksi kuuluisimmista taistelupaikoista oli Kollaa. Taistelut Kollaanjoella jouluna 1939 ja vuoden 1940 ensimmäisinä kuukausina ikuistivat monta legendaarista hahmoa sotahistoriaan.

Eräs kuuluisimmista Kollaan taistelijoista oli komppanianpäällikkö Aarne Juutilainen. Juutilainen oli entinen legioonalainen, jonka johdosta hän oli saanut lempinimekseen Marokon Kauhu. Yksi tehtävänsä tinkimättömästi suorittaneista Juutilaisen miehistä oli puolestaan talvisodan kuuluisin tarkka-ampuja Simo Häyhä.

Häyhän tilille lasketaan yli 500 kaatunutta vihollissotilasta, kunnes räjähtävä luoti kasvoihin päätti hänen oman sotansa vain viikkoa ennen rauhaa. Päivän Lehti on kirjoittanut Kollaan sankareista aikaisemmin artikkelissa Kollaa kestää – tiedätkö tarinan tutun sanonnan takana.

Simo Häyhän synnyinkunnassa Rautjärvellä sijaitsee jo Kollaa-museo, jonka perustivat aikoinaan Juutilaisen komppaniassa palvelleet miehet. Nyt sen yhteyteen perustetaan myös Simo Häyhä -museo.

Sukulaiset avaavat museon

Museot sijaitsevat Miettilän historiallisella reservikasarmialueella. Reserviläisen mukaan museoon tulee runsaasti esineistöä Häyhän elämän varrelta, hänen käyttämiään metsästysaseita, sotilaspassi, Sotamuseosta näytteille saatava Häyhän asepuku vänrikin arvomerkein sekä yli 100 henkilökohtaista valokuvaa.

– Simo on syntynyt tästä museolta noin puolentoista kilometrin päässä, käynyt koulua puolen kilometrin päässä ja saanut suojeluskuntakoulutuksensa tismalleen samalla kentällä, jossa museo sijaitsee, museota hoitavan Kollaa-toimikunnan puheenjohtaja Reijo Sinkkonen kertoo Reserviläiselle.

Simo Häyhä -museon avajaiset on määrä pitää heinäkuun 17. päivä ja sen avaavat hänen lähisukulaisensa. Vuonna 2002 kuolleella Häyhällä ei ollut omia lapsia.

Kotitila jäi rajan taakse

Suomen saamissa kovissa rauhanehdoissa pääosa Rautjärven alueesta pysyi Suomessa, mutta lähes 200 neliökilometriä kuului Neuvostoliitolle luovutettuihin alueisiin. Rajan taakse jäi myös Häyhän sukutila, Rautjärven rajakunnan naapuri idässä onkin nykyinen Venäjä.

Häyhä toivoi elämänsä loppuun asti, että luovutettu Karjala saataisiin vielä takaisin. Hän oli saanut sodan jälkeen viljeltäväkseen pienen Kummunlahden tilan Ruokolahdelta. Omaisuutensa Häyhä testamenttasi veljensä tyttärille erityisellä maininnalla:

”Tila tulee hoitaa yhteismetsätilana. Tämä sen takia, että jos joskus suuri naapuri antaisi luovutetun alueen takaisin Suomelle ja entisille omistajille. Silloin tuon nykyisin omistuksessani olevan Kummunlahti tilan N.o 3 saisi antaa takaisin valtiolle ja ottaa entisen sukutilan oman sukuni hallintaan, käyttöön ja omistukseen.”

Simo Häyhän vaiheet kiinnostavat myös kansainvälisesti. Päivän Lehti uutisoi muutama viikko sitten kansainvälisistä kuvaussuunnitelmista artikkelissa Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä tehdään Hollywood-elokuva – mukana huipputuottaja.

Kommentoi Facebookissa