Porsche herätti henkiin 1990-luvun 911 Turbon – klassikkoa kunnioittavana uutena autona

Project Goldin hinta saattaa nousta miljoonan euron paremmalle puolelle.

Project Goldin hinta saattaa nousta miljoonan euron paremmalle puolelle. (Kuva Porsche)

Project Gold jatkaa viimeisen ilmajäähdytteisen 911:n perinteitä.

AUTOT Vuonna 1993 esitelty Porsche 911 pysyi alkuperäisen korimallin voimin tuotannossa peräti 35 vuoden ajan. Auton tekniikkaa päivitettiin toki jatkuvasti ja koriakin faceliftattiin useaan kertaan, mutta ohjaamo ovipelteineen, kattolinjoineen ja laseineen säilyi käytännössä muuttumattomana. Vuonna 1993 lanseerattu 993-korimalli jäi alkuperäisen 911:n viimeiseksi inkarnaatioksi, ja se oli myös viimeinen ilmajäähdytetty 911.

993 joutui väistymään noin viiden vuoden tuotannon jälkeen modernimpaa tekniikkaa edustaneen 996:n tieltä, jossa oli vesijäähdytetty bokserikuutonen ja täysin uusi kori. 996 ei ole koskaan noussut merkin fanien keskuudessa yhtä ikoniseen asemaan kuin sitä edeltänyt 993, ja monet pitävätkin viimeistä ilmajäähdytteistä 911:tä mallisarjan nyt jo 55-vuotisen historian yhtenä ehdottomana kohokohtana.

Tämä heijastuu myös autojen hintoihin, jotka ovat välillä olleet lähes uusien 911:ien luokkaa ainakin halutuimpien mallien kohdalla. 993:n tehokkain tehdasversio oli kahdella pakokaasuahtimella ryyditetty Turbo, joka jätti aikanaan useimmat kilpailijat taakseen 3,6-litraisen bokserikuutosen tuottamien 450 hevosvoiman turvin. Teho välittyi myös optimaalisesti tiehen, koska auto oli ensimmäinen nelivetoinen 911 Turbo.

Moottoriksi on asennettu alkuperäisen kaltainen 3,6-litrainen bokseri, joka on kuitenkin koottu uusista osista.
Moottoriksi on asennettu alkuperäisen kaltainen 3,6-litrainen bokseri, joka on kuitenkin koottu uusista osista. (Kuva Porsche)

Myös Porsche on hyvin tietoinen 993-korisen Turbon ikonisesta statuksesta, ja niinpä se päätti herättää vuonna 1998 valmistuksesta poistuneen mallin henkiin uutena autona. Porsche seuraa tässä suhteessa monen pikkupajan esimerkkiä, koska ne ovat tehneet viime vuosina lukuisia modernilla tekniikalla varustettuja luomuksia klassisten 911:ien pohjalta.

Tehtaan oma tulkinta aiheesta on nimetty Project Goldiksi, ja auton tekniikkaa ei ole lähdetty modernisoimaan. Tämä 911 jatkaa sen sijaan alkuperäisen 993 Turbon perinteitä, mistä valmistenumerokin kertoo. Numerosarja on nimittäin suoraa jatkoa tasan 20 vuotta sitten tehdylle viimeiselle 993 Turbolle. Project Goldin pohjana käytetty korikehikko on riisuttu täysin paljaaksi, ja se on saanut tehtaalla samanlaisen ruosteenesto- ja maalauskäsittelyn kuin uudet Porschet.

Kullankeltaista löytyy myös mustalla nahalla verhoillun sisustan tehostenauhoista ja vanteiden reunoista.
Kullankeltaista löytyy myös mustalla nahalla verhoillun sisustan tehostenauhoista ja vanteiden reunoista. (Kuva Porsche)

Sävyksi on valittu uudesta 911 Turbo S Exclusive Series -erikoismallista napattu metallikultainen, jonka virallinen nimi on Golden Yellow Metallic. Kullankeltaista löytyy myös mustalla nahalla verhoillun sisustan tehostenauhoista ja vanteiden reunoista, joiden luomisessa on hyödynnetty Porsche Exclusive Manufakturin osaamista. Moottoriksi on asennettu alkuperäisen kaltainen 3,6-litrainen bokseri, joka on kuitenkin koottu uusista osista. Myös manuaalivaihteiston ja nelivedon komponentit on valittu Porsche Classicin hyllystä.

Maailman uusin 993 Turbo saa pian uuden omistajan, koska auto tulee tarjolle RM Sotheby’sin Porschen 70-vuotisen merkkipaalun kunniaksi USA:n Atlantassa järjestämään huutokauppaan lokakuun lopulla.

Project Goldin hinta saattaa nousta miljoonan euron paremmalle puolelle, mutta auton saa rekisteröityä tieliikenteeseen vain muutamissa maissa. Nimittäin 20 vuotta vanhalla tekniikalla varustettu uusi auto ei täytä suurimmassa osassa maailmaa käytössä olevia päästö- ja turvallisuusnormeja.

Lue myös: Porschen suosikki-SUV saa faceliftin – Macanille hillitty kasvojenkohotus ja tuoretta tekniikkaa

Kommentoi Facebookissa