Suuronnettomuuden riskit arktisella alueella kartoitettiin – 10000 vapaaehtoista viranomaisten tukena

Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset ovat eri keinoin sopeutuneet arktisen vaativiin olosuhteisiin.

Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset ovat eri keinoin sopeutuneet arktisen vaativiin olosuhteisiin. (Kuva Sini Hangaslammi/ SPR)

Punaisen Ristin selvityksen mukaan suuronnettomuuksiin varautumisessa on kuitenkin kehitettävää.

ARKTINEN ALUE Suomen Punaisen Ristin johdolla on valmistunut selvitys arktisen alueen katastrofiriskeihin ja suuronnettomuuksiin varautumisesta. Punaisen Ristin liikkeellä on arktisella alueella 10 000 koulutettua vapaaehtoista, joilla on mittavaa osaamista ja ymmärrystä arktisen alueen olosuhteista. He toimivat viranomaisten tukena monissa eri tehtävissä.

– Suuronnettomuuden sattuessa materiaalista tukea ja henkilöresursseja pitäisi kuitenkin tuoda tueksi arktisen alueen ulkopuolelta. Tähän ei selvityksen mukaan ole riittävästi varauduttu, kertoo katastrofivalmiuden neuvonantaja ja selvityksen toinen tekijä Ilona Hatakka Suomen Punaisesta Rististä.

Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset Yhdysvalloissa, Kanadassa, Tanskassa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä ovat eri keinoin sopeutuneet arktisen vaativiin olosuhteisiin ja kehittäneet erityisiä varusteita ja tekniikoita.

Materiaalinen valmius alueella kuitenkin vaihtelee, ja tieto olemassa olevista suorituskyvyistä on hajautunut eri kansallisille yhdistyksille.

– Selvityksessä tuli esiin muun muassa Grönlannin Punaisen Ristin kehittämä arktinen ensiapuohjelma ja Norjan Punaisen Ristin Huippuvuorten osaston kehittämät ilmasta pudotettavat selviytymispakkaukset. Jakamalla parhaita käytäntöjä ja tiivistämällä yhteistyötä voitaisiin koko alueen valmiutta parantaa, Hatakka toteaa.

Arktisen alueen olosuhteet ovat haastavat ja kasvava kiinnostus aluetta kohtaan lisää riskejä entisestään. Selvityksessä on tarkasteltu henkilöresursseja, varusteita, logistiikkaa, tietokantoja ja hälytysjärjestelmiä, koulutusta sekä valmiuksien kehittämistä ja pitkäaikaisohjelmia arktisella alueella.

Suomen Punaisen Ristin selvitys on tehty osana Rajavartiolaitoksen Arktisen merellisen turvallisuuden yhteistyön SARC-kehittämishanketta. Selvitykseen ovat osallistuneet arktisen alueen Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset Alaskasta (Amerikan Punainen Risti), Kanadasta, Islannista, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta – mukaan lukien Grönlanti ja Färsaaret – Suomesta ja Venäjältä.

Suomen Punaisen Ristin tekemä selvitys Red Cross Arctic Disaster Management Study ilmestyy sekä verkossa että painettuna julkaisuna.

Lue myös: Ympäristöjärjestöt kiittävät – raskas polttoöljy ollaan kieltämässä arktisen alueen meriliikenteessä

Kommentoi Facebookissa