Portugali tukee Qatarin sateenkaarimielenosoittajaa – Venäjällä oma sallittu ”protestinsa”

Kuva Dreamstime

Portugalin ja Uruguayn ottelu keskeytyi katsojan juostua sateenkaarilipun kanssa kentälle. Venäläistoimittaja puolestaan hoitaa Qatarissa työtehtäviään Venäjän laivaston lakki päässään, eikä hattua ole otettu häneltä pois.

JALKAPALLO Portugalin ja Uruguayn välisessä jalkapallon MM-kisaottelussa nähtiin rohkea mielenilmaus. Katsoja juoksi kentälle sateenkaarilipun kanssa ja hänen paidassaan luki pelastakaa Ukraina sekä paidan selkämyksessä kunnioittakaa Iranin naisia.

Mielenosoittaja saatiin nopeasti kiinni, mutta viesti oli tullut jo selväksi. Qatarin sensuuri sateenkaariväreistä on suututtanut ympäri maailman.

Portugalin pelaaja Ruben Neves antoi tukensa mielenosoittajalle.

– Tiedämme mitä on tapahtunut tässä MM-turnauksessa. Se on normaali asia. Olemme heidän puolellaan. Kuten myös paidassa esitetyn tekstin osalta, jossa pyydettiin tukea Iranin naisten puolesta, Neves sanoi haastattelupisteellä.

Neves myös toivoo, ettei mielenosoittaja joudu isompiin ongelmiin.

– Toivon, ettei pojalle tapahdu mitään, koska ymmärrämme hänen viestin. Koko maailma ymmärtää sen, hän sanoi.

Venäjä on suljettu kansainvälisestä jalkapallosta, mutta venäläismediaa ei. MM-kisoissa Qatarissa onkin paikalla useita venäläistoimittajia.

Serbian ja Kamerunin välisen ottelun jälkeen haastattelualueella nähtiin Venäjän laivaston lakkiin pukeutunut venäläisjournalisti. Hän kertoi paikalla olleen useita Serbian joukkuetta kannustaneita venäläisfaneja.

Venäläisjournalisti tiedusteli Serbian pelaajalta Marko Grujicilta, saiko hän lisää virtaa venäläisten kannustuksesta.

– Se oli hieno asia, että olivat kannustamassa meitä. Itse näin kuitenkin lähinnä Serbian faneja ja kuulin Serbian kannustuksia, Grujic vastasi.

Kamerunin pelaajaa Gael Ondouaa laivastolakkiin pukeutunut venäläisjournalisti pääsi haastattelemaan venäjäksi. Ondoua on kasvanut Venäjällä kamerunilaisessa diplomaattiperheessä. Hän aiheutti MM-kisoissa kohun, kun hänen varusteistaan bongattiin Venäjän lippu.

Venäjä aloitti viime helmikuussa raakalaismaisen sodan Ukrainassa. Sen jälkeen Venäjä suljettiin MM-karsinnoista.

FIFA kieltää säännöissään poliittisten symbolien esittämisen media-alueilla. Sateenkaaritunnuksissa alueelle ei ole asiaa, mutta Venäjän armeijan asusteita ei ilmeisesti kielletä.

Serbian ja Kamerunin ottelu päättyi 3-3 -tasapeliin. Portugali voitti Uruguayn 2-0.

Teksti Otto Palojärvi, Doha

Lue myös: Brasilia ja Portugali ovat jatkossa – sateenkaarimielenosoittaja kävi kentällä

Kommentoi Facebookissa