Porvoossa poliisia ampuneista veljeksistä lisätietoa – ”Epäillyillä ei ole ollut kytkentää järjestäytyneisiin rikollisryhmiin”

Porvoon tapahtumien osalta poliisi on tutkinut kahta murhan yritystä, jotka kohdistuivat poliisimiehiin.

Porvoon tapahtumien osalta poliisi on tutkinut kahta murhan yritystä, jotka kohdistuivat poliisimiehiin. (Kuva Fotolia)

Esitutkinta viime elokuussa Porvoossa tapahtuneista ampumisista on valmistunut.

AMPUMISTAPAUS Porvoosta 25.8.2019 aamuyöstä alkanut ja illalla Pirkanmaalle Ikaalisiin päättynyt tapahtumaketju on esitutkinnallisesti valmistumassa ja siirtymässä syyteharkintaan. Operatiivisessa toiminnassa ja tutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä muun muassa Itä-Uudenmaan, Sisä-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten kanssa.

Rikoksista epäillään vuonna 1989 ja 1994 syntyneitä miehiä, joista vanhempi Richard Nicholas Granholm on sekä Ruotsin että Suomen ja nuorempi Raymond Anthony Granholm Ruotsin kansalainen.

Veljekset ovat asuneet lapsuudessaan Porvoossa, jossa he viettivät aikaa motellissa ennen ampumistapausta. Miesten vanhemmat ovat syntyneet Suomessa, mutta olleet jo pitkään Ruotsissa.

Epäillyt olivat saapuneet Suomeen autoineen keväällä 18.4.2019. He kävivät Ruotsissa aikavälillä 21.–23.5.2019. Tämän jälkeen he ovat mitä ilmeisimmin oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti kiinniottoon saakka. Poliisilla on kohtuullisen hyvä käsitys oleskelun luonteesta.

Porvoo

Julkisuudessa olleita tapahtumia oli epäiltävästi edeltänyt tiedustelua ja valmistelua sen suhteen, että poliisi saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana. Hätäkeskukseen oli tullut puhelutapahtumia edeltävänä päivänä 24.8. klo 21.35. Poliisia oli pyydetty Porvoon Epoon alueelle hiekkakuopalle väitetyn nuorisojoukon tappelun vuoksi. Partio ja ilmoittaja eivät koskaan kohdanneet.

Esitutkinnan perusteella tällä puhelulla ja myöhemmin 25.8 klo 00.22 soitetulla hätäkeskuspuhelulla on yhteys. Tätä kokonaisuutta on tutkittu epäiltynä törkeän ryöstön valmisteluna 20.–24.8.2019.

Nuorempi veljeksistä Raymond Granholm piti aluksi kansiota kasvojensa suojana.
Nuorempi veljeksistä Raymond Granholm piti vain aluksi kansiota kasvojensa suojana käräjäoikeudessa. (Kuva AOP)

Lisäksi jo kesäkuussa epäiltyjen epäillään pyrkineen hankkimaan käsiaseita salatun sähköpostipalvelun aikana, mikä selvisi poliisin suorittaman verkkopeitetoiminnan aikana. Tältä osin epäillään ampuma-aserikosta aikavälillä 7.–10.6.2019.

Porvoon tapahtumien osalta poliisi on tutkinut kahta murhan yritystä, jotka kohdistuivat poliisimiehiin. Heidät oli pyydetty paikalle hätäkeskuksen kautta Koneistajantie 1:een väitetyn omaisuusrikoksen takia.

Partion saavuttua kohteeseen heihin kohdistui välitön aseellinen väkivallan uhka. Poliisien tilanteen mukainen määrätietoinen toiminta mahdollisti heidän poistumisensa paikalta. Tilanteessa molemmat poliisit ovat saaneet ampumavammoja. Välikohtaus Koneistajantie 1:n pihassa oli ohi noin kolmessa minuutissa.

Tampere, Rantatunneli (klo 20.10–20.12)

Epäillyt poistuivat Porvoon Koneistajantieltä ja poliisin omien toimien tuloksena heidät paikallistettiin illansuussa Tampereelle.

Ennen suunniteltua kiinniottoa Kaupin kaupunginosassa epäiltyjen käyttämä auto Volvo V50, ruotsalaisissa rekisterikilvissä, oli lähtenyt liikkeelle osoitteessa Sammon valtatie 40 sijaitsevalta Shell-huoltoasemalta. Autoon tankatut polttoaineet oli jätetty maksamatta ja epäiltyjen matka oli jatkunut kohti Rantatunnelia.

Volvoa yritettiin ensimmäisen kerran pysäyttää Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön toimesta välittömästi ennen Rantatunnelia. Volvo oli kiihdyttänyt Rantatunnelin sisälle, missä poliisia kohti ammuttiin viisi laukausta. Näistä kolme osui partioauton keulaan.

Konkreettisessa vaarassa laukausten aikaan on ollut kaikkiaan kahdeksan poliisia. Nimikkeeltään teot on otsikoitu epäillyiksi murhan yrityksiksi. Kahden poliisin osalta tekoa on esitutkinnassa pidetty virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Pysäytysyritystä omana kokonaisuutenaan ennen Rantatunnelia on esitutkinnassa arvioitu epäiltynä virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Rantatunnelissa oli kesäsunnuntaina runsaasti siviiliautoilijoita. Vaikkakin tosiasiallinen kohde on ollut poliisi, myös sivulliset ovat olleet esitutkinnan perusteella konkreettisessa vaarassa. Vaaraa on aiheutunut paitsi ammutuista luodeista myös liikenneturvallisuutta törkeästi vaarantavasta ajonopeudesta ja -tavasta. Rikosnimikkeenä tältä osin on epäilty vaaran aiheuttaminen.

Hämeenkyrö (klo 20.21–20.29)

Sisä-Suomen poliisilaitoksen partio oli käyttänyt Valtatie 3:n ja Miharintien risteyksessä piikkimattoa. Pakoauto oli kiertänyt piikkimaton jatkaen huomattavaa ylinopeutta kohti Ikaalista. Vaaraa poliiseille ei aiheutunut. Rikoksena tätä on arvioitu virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Valtatie 3:n ja Timinsaarentien risteyksessä Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön partio yritti pakkopysäytystä törmäämällä partioautolla Volvon takaosaan. Tässä vaiheessa Volvosta oli ammuttu laukauksia kohti partiota. Esitutkinnan perusteella yksi laukaus on osunut Volvon kattoon ja kattokiskoon. Toisen laukauksen epäillään kohdistuneen partioauton vasempaan sivupeiliin edestäpäin.

Ajoneuvot ovat vaurioituneet välikohtauksen aikana ja pako on jatkunut muuta liikennettä vaarantaen kohti Ikaalista. Epäillyt kolme murhan yritystä kohdistuivat jo toistamiseen samaan partioon.

Richard Granholmissa kiinnittyi oikeudessa huomio laajasti tatuoituun kaulaan.
Richard Granholmissa kiinnittyi oikeudessa huomio laajasti tatuoituun kaulaan. (Kuva AOP)

Ikaalinen (klo 20.31–20.33)

Sisä-Suomen poliisilaitoksen partio oli virittänyt piikkimaton Valtatie 3:n ja Sarkkilantien risteyksen läheisyyteen. Kyseisessä paikassa kaista on kapea johtuen kaiteista pientareella. Volvo oli ohittanut paikan piikkimaton päältä ja vasen kylki oli osunut partioauton vasempaan etukulmaan. Vaaraa poliiseille ei ollut aiheutunut. Tilanteeseen huomattavaa ylinopeutta tullut Volvo jatkoi edelleen matkaa.

Kiinniotto tapahtui Valtatie 3:lla Sarkkilantien jälkeen kello 20.33. Tässä vaiheessa noin 30 minuutin ja 48 kilometrin ajon jälkeen Volvo oli pysähtynyt muutaman sadan metrin päähän piikkimatosta. Epäillyt olivat asettautuneet ajoneuvon ulkopuolelle, eikä kiinniottoon sisältynyt vastustusta.

Valtatie 3:n tapahtumia Tampereen ja Ikaalisten välillä klo 20.07–20.31 on tutkittu epäiltynä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Reitillä Tampere – Hämeenkyrö – Ikaalinen epäillään aiheutetun lukuisia konkreettia vaaratilanteita paikoin vilkkaassa liikenteessä.

Rikoksesta yleisesti

Epäillyt ovat esitutkinnan perusteella kohdistaneet aseellista väkivaltaa virkapukuista poliisia kohti kolmessa eri vaiheessa sunnuntain 25.8. kuluessa. Poliiseista kaksi on loukkaantunut luodeista.

Poliiseja kohti todennettuja laukauksia on ammuttu parikymmentä. Poliisi ei ole ampunut aseella Porvoossa tai Pirkanmaalla tapahtumien yhteydessä. Poliisilta oli kateissa voimankäyttöön liittyvää välineistöä alkurikoksen jäljiltä, mutta viimeistään kiinnioton yhteydessä kateissa ollut omaisuus palautui.

Esitutkinnan tuloksena ei ole todennettavissa yhtä selkeää kiteytystä syyksi teon taustalle. Poliisi voi tässä vaiheessa kuitenkin todeta, ettei epäillyillä ole ollut kytkentää järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.  Erikseen halutaan myös muistuttaa siitä, että epäiltyjen läheisillä ei ole mitään osuutta kuvattuihin tapahtumiin. Heitä on ollut tarpeen kuulla laajasti muista syistä.

On mahdollista, että syyteharkintavaiheessa rikosnimikkeiden suhteen tulee tarkennuksia, lisäyksiä tai muutoksia. Erikoissyyttäjät Jukka Haavisto ja Laura Sairanen toimivat jutun syyttäjinä. Syytteen nostamisen määräaika on 25.8.2020.

Lue myös: Porvoon epäillyt ampujat ovat Richard ja Raymond Granholm – käräjäoikeus vangitsi miehet

Kommentoi Facebookissa