Postin hallituksen puheenjohtaja vastaa Antti Rinteen syytöksiin – ”Liikkeenluovutuksella on ollut omistajan tuki”

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ja Postin hallituksen väliset suhteet ovat herättäneet keskustelua.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ja Postin hallituksen väliset suhteet ovat herättäneet keskustelua. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Postilakkoon johtaneista tapahtumista on esitetty ristiriitaisia väitteitä.

POSTI Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pääministeri Antti Rinne syytti eilen eduskunnassa, että Postin hallitus ei noudattanut pakettilajittelijoita koskevassa liikkeenluovutuksessa omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron vaatimuksia.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

– Meillä on ollut jatkuva dialogi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa. Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, korostaa Pohjola.

Postin hallituksen puheenjohtaja kertoo, että hänen ensisijainen keskustelukumppaninsa ovat omistajaohjauksen virkamiehet. Liikkeenluovutusasiasta on kuitenkin keskusteltu myös suoraan ministeri Paateron ja hänen avustajiensa kanssa.

Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7.6.2019. Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019 ja itse ministeriä informoitiin myös 10.8.2019 ennen yhtiön hallituksen 11.–14.8.2019 kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana.

Lisäksi käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunitelmineen esiteltiin ministerille 21.8.2019. Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista 29.8.2019 ministerin avustajien kanssa sovitun mukaisesti.

Omistajaohjausministeri esitti 3.9.2019 aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole vaatinut liikkeenluovutuksen perumista. Tällä viikolla tehdyn uuden työehtosopimuksen mukaan pakettilajitteluhenkilöstön liikkeenluovutusta ei peruttu.

Lue myös: Postikiistaan löytyi sopu – lakot loppuvat välittömästi ja töihin on palattava seuraan työvuoroon

Kommentoi Facebookissa