Postikiistaan löytyi sopu – lakot loppuvat välittömästi ja töihin on palattava seuraan työvuoroon

Kaikki PAU:n asettamat lakot päättyvät välittömästi. Töihin on palattava mahdollisuuksien mukaan seuraavaksi alkavaan työvuoroon.

Kaikki PAU:n asettamat lakot päättyvät välittömästi. Töihin on palattava mahdollisuuksien mukaan seuraavaksi alkavaan työvuoroon. (Kuva Posti)

Ratkaisu löytyi sekä postialan varsinaisen työehtosopimuksen että 700 pakettilajittelijan työehtojen osalta.

POSTILAKKO Postin pitkittyneeseen työehtokiistaan on vihdoin löytynyt ratkaisu sekä postialan varsinaisen työehtosopimuksen että 700 pakettilajittelijan työehtojen osalta. Palvelualojen työnantajat Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hyväksyivät tänään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan eilen antaman kolmannen sovintoesityksen postialan työehtosopimuksesta.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki PAU:n asettamat lakot päättyvät välittömästi. Töihin on palattava mahdollisuuksien mukaan seuraavaksi alkavaan työvuoroon. Sen lisäksi liittojen hallinnot ovat hyväksyneet eilen saavutetun neuvottelutuloksen uudeksi Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoiden työehtosopimukseksi.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että pitkään jatkunut kiista saadaan vihdoin päätökseen, työrauha palautuu postialalle ja kohtuuttomat tukilakot päättyvät, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Myös PAU ilmoittaa toivovansa, että työpaikoille palautuisi mahdollisimman pian työrauha.

Paltan ja PAU:n välinen kaksivuotinen postialan työehtosopimus auttaa lisäämään Postin kaipaamaa joustavuutta muun muassa työvuorosuunnitteluun. Kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys säilyy ja palkankorotukset on sidottu viennin yleiseen linjaan.

Osapuolet ovat myös yhdessä sitoutuneet tarkastelemaan postialan murrosta ja tulevaisuuden jakeluratkaisuja sekä niiden vaikutuksia alan työehtoihin.

– Lähivuosina tulee löytää uusia ratkaisuja siihen, miten Posti voi säilyttää ja luoda työpaikkoja alan kovassa murroksessa. Haluamme kaikin voimin välttää sen, että olemme kahden vuoden päästä samassa työmarkkinatilanteessa postialalla kuin tänä syksynä, Aarto toteaa.

Sovun esteeksi nousseen 700 pakettilajittelijan tilanne lähti ratkeamaan maanantaina uuden avauksen myötä, kun Posti Palvelut Oy oli sovun löytämiseksi valmis pohtimaan järjestäytymistään osin uudestaan.

Posti Palvelut Oy on liittynyt Paltan jäseneksi paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden osalta. Ratkaisu on rakennettu viime päivien aikana yhdistelmänä erilaisista syksyn mittaan läpikäydyistä esityksistä. Postin aiemmin syksyllä tekemää liikkeenluovutusta ei siis peruta.

Uuden Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen neuvottelevat jatkossa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta. Alkava sopimuskausi pakettilajittelijoiden osalta päättyy 31.1.2022.

Lue myös: Finnair joutuu perumaan yli 250 lentoa – vaikutukset 20 000 asiakkaan matkasuunnitelmiin

Kommentoi Facebookissa