Potilas paiskasi hoitajan päin seinää – esihenkilöiden syytteet hylättiin

Tuomiossa todetaan, ettei sairaala edellyttänyt, että suojaimia käytetään joka tilanteessa. (Kuvituskuva Fotolia)

Sairaalassa oli ollut useita väkivaltatilanteita, mutta hoitaja ei käyttänyt päätä suojaavaa henkilösuojainta.

TYÖSUOJELU Potilas paiskasi naispuolisen hoitajan pää edellä seinään Nokian Pitkäniemen sairaalassa. Syyttäjän mielestä hoitajan esihenkilöt ja sairaanhoitopiiri laiminlöivät työsuojelumääräyksien noudattamisen. Käräjillä syytteet hylättiin.

Väkivaltaisen potilaan hyökkäyksen uhriksi joutunut hoitaja venähdytti niskansa ja sai vammoja pään alueelle. Hoitaja ei käyttänyt väkivaltatilanteessa päätä suojaavaa henkilösuojainta.

Sairaalassa oli ollut useita väkivaltatilanteita. Sen takia oli jouduttu hankkimaan niin painavia kalusteita, ettei niitä voinut heittää. Pään suojaamiseksi oli tarjolla remmillä varustettuja kovia kypäröitä. Niitä ei voitu kuitenkaan käyttää. Remmillä varustettua voi käyttää kuristamiseen ja kovaa kypärää heittoaseena. Vaihtoehtona on päätä suojaava pehmeä pipo.

Syyttäjän mukaan pään suojaimia ei hankittu sairaalaan riittävästi eikä valvottu, että suojaimia käytetään. Syyttäjä vaati kahdelle hoitajan esihenkilölle sakkoja työsuojelurikoksesta ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirille vähintään 20 000 euron yhteisösakkoa.

Käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, että sairaalan asiakkaat suhtautuivat pääsuojainten käyttöön ristiriitaisesti. Sairaala ei edellyttänyt, että suojaimia käytetään joka tilanteessa. Siitä syystä syyte valvonnan laiminlyönnistä eli työsuojelurikoksesta hylättiin.

Lue myös: Potilas hyökkäsi hoitajan kimppuun – sairaalan esihenkilöille syyte työsuojelurikoksesta

Kommentoi Facebookissa