Kiasman ensi vuoden suurpanostus on Tom of Finland – laaja katsaus taiteeseen ja elämään

Tom at TOM House, Los Angeles, 1984. Courtesy Tom of Finland Foundation. (Kuva Jack Shear)

Syksyllä Kiasmassa nähdään myös viiden Ars Fennica 2023 -palkintoehdokkaan näyttely.

KIASMA Kiasman vuoden 2023 suurpanostus on laaja katsaus Tom of Finlandin taiteeseen ja elämään. Samaan aikaan avautuu teemanäyttely Dreamy, joka tuo esiin Kiasman kokoelmateosten kautta nykytaiteen ja queer-kulttuurin dialogisuutta. Daniel Steegmann Mangranén ja Dineo Seshee Bopapen soolonäyttelyt luovat puolestaan tilallisia ja kokemuksellisia kokonaisuuksia. Syksyllä Kiasmassa nähdään myös viiden Ars Fennica 2023 -palkintoehdokkaan näyttely.

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Touko Valio Laaksosen (8.5.1920–7.11.1991) elämäntarinan ympärille rakentuva, Kiasman kokoama näyttely kattaa taiteilijan kuuden vuosikymmenen mittaisen uran. Tarinallisessa kokonaisuudessa on hyödynnetty tapahtumia ja paikkoja taiteilijan elämän varrelta: nuoruus maaseudulla, muutto kaupunkiin, sotilaspalvelus, sodanjälkeinen aika ja lukuisat matkat Euroopassa ja Amerikassa.

Kuvissa esiintyvät hahmot – metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas, poliisi – ovat karnevalistista pukeutumistyyleillä leikittelyä, joka horjuttaa vakiintuneita käsityksiä maskuliinisuudesta. Näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä, jonka vaikutus näkyy monien merkittävien kulttuurintekijöiden kuten Robert Mapplethorpen ja Jean-Paul Gaultierin töissä.

Dreamy esittelee queerejä teoksia Kansallisgallerian kokoelmista. Näyttely on navigointia heteroajan ja queer-ajan siirtymissä ja valtasuhteissa, unelmointia, muistamista ja todeksi tekemistä. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Nan Goldin (s. 1953), Jacolby Satterwhite (s. 1986), Lynda Benglis (s. 1941) ja Artor Jesus Inkerö (s. 1989). Näyttelyn teokset valinnut vieraileva kuraattori Max Hannus (s. 1984) on helsinkiläinen ei-binäärinen, queer freelance-kuraattori ja kirjoittaja, joka on kiinnostunut halun, ihmissuhteiden ja taiteen tekemisen kosketuspinnoista.

Daniel Steegmann Mangrané (s. 1977, Barcelona) luo puolestaan tiloja, joissa visuaalinen ja materiaalinen sulautuvat toisiinsa. Hän tarkastelee biologiaa ja ekologiaa tieteinä, jotka tutkivat ilmiöiden keskinäistä riippuvuutta. Steegmann Mangrané käyttää näennäisesti vastakkaisia käsitteitä kuten yhteenkuuluvuus ja hajoaminen. Steegmann Mangrané asuu ja työskentelee Brasiliassa, Rio de Janeirossa. Hänen teoksissaan näkyy vaikutteita Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen kosmologiasta. Piirustuksia, installaatioita, liikkuvaa kuvaa, veistoksia ja tekstiä sisältävä näyttely on laajin Pohjoismaissa järjestetty taiteilijan teosten katselmus.

Dineo Seshee Bopapen (s. 1981, Polokwane) työskentelyn perustana ovat Etelä-Afrikan muinaiset luomismyytit. Veistoksia, performansseja, ääntä, videota ja installaatioita sisältävässä näyttelyssä unohdetut tarinat heräävät henkiin. Bopape käyttää usein arkisia materiaaleja kuten multaa ja muita luonnonmateriaaleja tai löydettyjä esineitä ja kuvia luoden niistä mieleenpainuvia, moniaistisia ympäristöjä. Kiasman tuottama Dineo Seshee Bopapen ensimmäinen pohjoismainen näyttely tarkastelee suomalaisen luonnon ja yhteiskunnan historiaa mm. soitten, kaatopaikkojen ja pyhien kalliomaalausten kautta.

Ars Fennica -yhteisnäyttelyssä esillä ovat vuoden 2023 palkintoehdokkaat Henni Alftan ja Tuomas A. Laitinen Suomesta, Lap-See Lam Ruotsista, Camille Norment Norjasta ja Emilija Škarnulytė Liettuasta.

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr perustettiin vuonna 1990. Säätiö jakaa Suomen merkittävimmän, 50 000 euron kuvataidepalkinnon joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja omaleimaisesta taiteellisesta työstä. Säätiön asettama palkintolautakunta nimeää ehdokkaat ja kansainvälisen taideasiantuntijan, joka valitsee ehdokkaiden joukosta palkinnonsaajan.

  • Tom of Finland 28.4.–29.10.2023
  • Dreamy 28.4.2023–26.11.2023
  • Daniel Steegmann Mangrané 31.3.–13.8.2023
  • Dineo Seshee Bopape 6.10.2023–25.2.2024
  • Ars Fennica 2023 8.9.2023–29.1.2024

Lue myös: Maailmantähdet Nick Cave ja Brad Pitt yhteisnäyttelyssä Thomas Houseagon kanssa – ”Luovuus virtaa meissä kaikissa”

Kommentoi Facebookissa