Presidentti ja pääministeri julkaisivat kirjeenvaihtonsa – ”Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää”

Pääministeri Sanna Marinin hallitus vieraili nimityksensä yhteydessä Presidentinlinnassa.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus vieraili nimityksensä yhteydessä Presidentinlinnassa. (Kuvat Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Sanna Marin kertoo ottavansa hallituksen puolesta harkintaan Niinistön tekemän ehdotuksen kriisiryhmästä.

KORONAVIRUS Tasavallan presidentin kanslia kertoo, että esitettyjen tietopyyntöjen johdosta julkaistaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön pääministeri Sanna Marinille torstaina 26. maaliskuuta 2020 lähettämän viestin koronavirustilanteeseen liittyen.

Mediassa on esitetty, että presidentin ja pääministerin välillä olisi ollut erimielisyyttä siitä, millä tavalla koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa tulisi parhaiten hoitaa. Presidentti ehdotti erillisen asiantuntijaryhmän, ”nyrkin” perustamista koronakriisin hoitamista varten.

Alla Tasavallan presidentin viesti pääministerille 26.3.2020:

”Arvoisa pääministeri, hyvät ministerit

Pahoittelen, että vaivaan teitä jälleen. Toivon, että aikaa riittäisi lukaista tämä ennen huomista tputvaa.

Paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa.

Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

Toistan moneen kertaan esitetyn ajatuksen operatiivisen ”nyrkin” käyttämisestä. Hyvin koottu kriisiryhmä kartoittaa ongelmat, hankkii tiedot, kerää julkisen ja yksityisen osaamisen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä. Ryhmä siis omistautuisi kokonaan koronan käsittelyyn.

Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää. Operatiiviset toimet etenevät nopeasti ja hallitusti sitten kun hallitus on linjannut saamistaan punnituista vaihtoehdoista.

Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin.

Sauli Niinistö”

Valtioneuvoston viestintäosasto julkaisee myös esitettyjen tietopyyntöjen johdosta pääministeri Sanna Marinin vastauksen tasavallan presidentti Sauli Niinistön torstaina lähettämään viestiin.

Seuraavassa pääministerin vastaus tasavallan presidentin kirjeeseen 26.3.2020:

”Arvoisa Tasavallan presidentti,

Kiitän teitä viestistänne ja tähän mennessä tehdystä yhteistyöstä korona-virusepidemian hillitsemiseksi. Kiitän teitä myös siitä, että olette omalla toiminnallanne ja puheenvuoroillanne kansalaisten suuntaan tukenut työtä kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Olette oikeassa siinä, että tarvitsemme ennakoivaa valmistelua. Päätösten on tärkeä perustua virkavastuulla valmistelluille esityksille, joiden tukena on kattava tilannekuva ja operatiivinen ennakointikyky. Samalla vastuusuhteiden tulee säilyä selkeinä, niin valtioneuvoston vastuun kuin yksittäisen valmistelijan virkavastuunkin. Vastuiden selkeys on oleellista myös ulospäin kun kriisi korostaa tarvetta viestiä suomalaisille tilanteesta. Otan hallituksen puolesta harkintaani tekemänne ehdotuksen kriisiryhmästä. Keskustelemme asiasta valtioneuvoston jäsenten kesken.

Sanna Marin

Pääministeri”

Lue myös: Maanantaiaamun työmatkojen ruuhkajonotusta kertyi 40 minuuttia – ”Liikennettä oli Uudenmaan rajalla liikaa”

Kommentoi Facebookissa